Nem fukar vagyok, csak jól gazdálkodom

Mióta az eszemet tudom, igyekszem spórolni, szeretem kedvezően, okosan beosztani a pénzem.  Gyakran kapom meg a barátaimtól, hogy fösvény vagyok, lehet, hogy van is benne igazság. Pedig ez a tulajdonságom az otthoni mintából ered, ahol megtanultam már gyerekként, milyen fontos ügyesen gazdálkodni. Volt egy kis elefántos perselyem, ahova a havonta kapott zsebpénzemet gyűjtögettem. A legtöbb barátom amint egy kis pénzhez jutott a szüleitől, azonnal elköltötte és későbbre nem maradt semmi. Ezért irigyeltek engem, akinek mindig volt valamennyi összespórolt pénze.

Ez az érdeklődésem megmaradt felnőtt koromra is. Nem érzem hátránynak, hogy szeretek jól bánni a pénzzel, mivel ez főleg majd a családalapításnál az előnyömre válhat. Vidékről származom, ahol eddig a szüleimmel éltem, két éve azonban felköltöztem Budapestre az egyetem miatt. A szülőkkel nyilván sokkal könnyebb volt pénzügyi szempontból együtt élni, most már azonban nincs ott velem minden nap valaki, akitől lehet pénzt kölcsönkérni, ha megszorulnék. Emiatt költözésem előtt hatványozottan odafigyeltem, milyen árkategóriájú albérletet válasszak, és hogy a környéken hol tudok rendszeresen pénztárcakímélően bevásárolni, mivel a suli mellett nem tudok magas óraszámban dolgozni. Nem volt kérdés, hogy amikor csak tudok, főzök magamra ahelyett, hogy gyorséttermekben étkeznék vagy nap mint nap lemondjak a főtt ételről időhiány miatt. Így esténként rászánok egy-egy órát a másnapi ebédem elkészítésére, amit gyakran két napra is be tudok osztani. Így pénzt is spórolok, valamint egészségesebben is étkezem, mintha rohanva bekapnék pár falatot, amit épp találok.

A rezsihez is hasonlóképpen viszonyulok. Csak annyi áramot és vizet használok, amennyi valóban szükséges. A lakótársammal szerencsére ebben egyetértünk, így nem kell minden hónapban egekbe szökő rezsiköltségekkel számolnunk.

Mivel a fürdőszoba amúgy is egy kis felújításra szorul, elhatároztuk, hogy egy alapos nagytakarítást követően a sarokpolcokkal egyetemben a régi, nagy fogyasztású villanybojlert is lecseréljük egy kisebb, gazdaságosabb és szebb darabra. Mivel ehhez egyikünk sem értett túlságosan, elkezdtünk az interneten utánanézni, hogy is megy pontosan a bojlercsere. A kereső találatai között végiglapozgattunk pár oldalt, néhány információval gazdagabbak is lettünk. Ezek alapján úgy szűrtük le, hogy számunkra a legjobb döntésnek az évek óta megbízható magyar márka, a Hajdu villanybojler bizonyul. Végül rátaláltunk egy honlapra a ’villanybojler csere’ keresőszavak segítségével, ahol számos impozáns Hajdu villanybojler közül válogathattunk és a készülék cseréjére is volt lehetőség. Ezen a honlapon elég kedvezőnek bizonyult a villanybojler csere ára. Elsőnek egy FT5 névre hallgató modell lett számunkra nagyon szimpatikus, de sajnos kiderült, hogy ez a darab csak kevesebb vizet igénylő tevékenységekre alkalmas, mint például kézmosás vagy mosogatás, zuhanyzásra nem alkalmas. Ezért kiválasztottunk egy szintén kevés villamosenergia-fogyasztású villanybojlert, ennek Hajdu AQ 10F volt a neve. Ez a termék is rögtön elnyerte a tetszésünket a szép fehér porlakk bevonattal ellátott acéllemez bevonatának köszönhetően, ugyanis küllemre nagyon mutatós volt. Ezen kívül a legfontosabb szempontok az alacsony fogyasztás, emellett a nagy teljesítmény, a rozsdavédelem és persze a kedvező ár voltak. Az sem gond, ha idő közben kiderül, hogy mégsem megfelelő nekünk a bojler, vagy szállítás közben baja esik, ugyanis 5 év garanciát vállalnak rá.

Pár perc eszmecsere után közösen megegyeztünk, hogy megrendeljük a terméket. A lakótársam banki átutalással ki is fizette a bojlert, majd a házhozszállítás opciót választottuk. Telefonon egyeztettünk a futárral, hogy másnap délután már meg is érkezik a termék, ezért az óráim után hazajövök, hogy a villanybojler cseréje megvalósulhasson, mivel a lakótársam éppen dolgozni fog akkor.

Rohantam haza suli után, hogy tudjam fogadni a fiatalembert. Szerencsére még időben észbe kaptam, hogy a régi bojler mögött még sosem takarítottunk ki, ezért még a futár érkezése előtt egy nedves ronggyal megtörölgettem mögötte a falat, amennyire be tudtam nyúlni, hogy kitessékeljem a porcicákat. Kisvártatva csöngettek, a futár meghozta a bojlert. Leszerelte a régi készüléket a falról és üzembe helyezte az újat. Megköszöntem a segítségét és persze egyből megejtettem a fürdést, hogy leellenőrizzem az új Hajdu villanybojler működését. Semmi kifogásolnivaló nem volt benne. A hőfokszabályzás kitűnő, a víz nagyon hamar megfelelő hőmérsékletűre melegszik.

Este, amikor megjött a lakótársam, első dolga volt megcsodálni az új szerzeményünket. Ő is el volt ragadtatva a bojlertől. Az új készülés beüzemelése még nagyobbat lendített a spórolási tevékenységünkön, ez meglátszott már az első havi számlán.