Lehetséges a konyhabútor felújítás olcsón?

A Pannon Infónál az a jó, hogy kicsi lap vagyunk. Kicsi csapat, tényleg, mint egy család: megvannak azok, akik rivalizálnak egymással, mint a testvérek, Aranka, aki egyébként Kata, ő az anyáskodó, ezért is ragadt rá egy kicsit nagymamás becenév, és persze van a főni, aki betölti az apa-szerepet. Szokta is mondogatni: szétcsapok köztetek.

Az én rovatom a spórolásról szól. Praktikák, hogyan tudunk itt-ott lecsípni a kiadásainkból, ötletek, hogy mi az, amit például érdemes saját kezűleg elkészíteni, ilyesmik. Élvezem ezeknek a cikkeknek az írását, sokszor a saját életem adja az alapot, így tök jól tudom a dolgot képekkel illusztrálni.

Például most felújítjuk a konyhát. Új tűzhely, új hűtő, festés. Felmerült a kérdés, hogy kell-e új konyhabútor? Vagy inkább konyhabútor felújítás olcsón? Ahogy keresgéltem a neten, találtam egy weboldalt, ami átfogóan bemutatott 3 népszerű alapanyagot, amelyből konyhabútor készülhet. Ez a három anyag a tömör fa, a préselt farostlemez és a laminált bútorlap.

Ezekből ugye a tömör fa távolról sem olcsó megoldás, ha az aktuális kiadásokat nézzük, hiszen ez a legdrágább alapanyag, azonban nagyon masszív bútor készül belőle, tehát hosszútávon jó befektetés. De ha nem használjuk napi szinten a konyhát főzésre, akkor viszont felesleges ennyi pénzt ölni a projektbe, még hosszútávon is.

A préselt farostlemez az a kategória, ami minőségében alig marad el a tömör fáétól: kellően tömör, sokáig bírja, és szép a belőle készült bútor, miközben az ára megfizethető.

A laminált bútorlapból készült konyha is lehet jó, de mindennapi főzéshez nem ajánlott. A laminálás megvédi a nedvességtől: gőz, pára, víz, a fát, egyszerű, letisztult bútorok készülnek ilyen technikával, amik bármilyen színben elérhetőek, és igen gazdaságok.

Tehát a konyhabútor árát alapvetően az alapanyag határozza meg, de ez nem megy feltétlenül a minőség rovására, egyszerűen a préselt farostlemez értelemszerűen olcsóbb, mint a tömör fa, még akkor is, ha puha fáról beszélünk, mint a fenyő.

És mi a helyzet, ha belevágunk a nagy projektbe: konyhabútor felújítás olcsón? A weboldal erre is ad tippeket. Fontos felmérni, hogy melyik része használódott el a bútorlap: csak a pult, a munkafelület? Esetleg az ajtók? Mert akkor érdemes a cserét, felújítást ezekre a részekre korlátozni, felesleges kidobni a teljes doboztestet. És itt lehet akár trükközni, hogy tömör fából készült ajtókat kap az eredetileg préselt farostlemezből készült bútor, és így rögtön más lesz a dizájn és a hatás, mégsem akkora kiadás, mint egy új bútor. Nem feltétlenül kell, hogy egész bútor a legmagasabb minőségű elemekből álljon, elég, ha a folyamatosan használt részek azok. Hiszen az, hogy milyen polc van az edények alatt, nem sokat nyom a latban, nincs kitéve olyan hatásoknak, mint például a pult, vagy ajtók, amiket néha leöntünk, és egyébként állandóan nyitogatunk vagy éppen csapkodunk. És ez is kardinális pontja a spórolásnak.

konyhabútor felújítás olcsón

Annyira tetszett, amit olvastam, hogy úgy döntöttem, nem dobom ki a régi bútort, mert alaposan átgondolva valóban pazarlás lenne, hiszen a doboztest kifogástalan állapotban van. Az ajtók kopottak, és a pult, ezért úgy döntöttünk, hogy ezeket fogjuk lecserélni, tömör bükkfára. Gyönyörű lesz, és mintha teljesen új lenne, mégis sokkal jobban jövünk ki anyagilag.

Úgy döntöttem, ennek a cikknek a megírását későbbre halasztom, csak akkor csinálom meg, ha kész a bútor, hogy szemléltetni tudjam, hogy milyen jó állapotban van a 20 éves konyhabútor belseje, és hogy mennyire szuperül néz ki felújítva. Konyhabútor felújítás olcsón!