Nitrogén palackok a mezőgazdálkodásban

Mióta én is oktatok fiatal egyetemi hallgatókkal, akik arra adták a fejüket, hogy valamivel komolyabban foglalkozzanak a mezőgazdálkodással, átértékelem azt, hogy én hogyan álltam hozzá anno a saját tanáraimhoz és tárgyaimhoz. Emlékszem, talán a legjobban a kémia laborokat utáltam: azt hittem, hogy gimnáziumban már mindent letudtam, ami a periódusos rendszerrel kapcsolatos, erre egyetemen újra előkerült a nitrogén, és annak a különböző jellemzői.

Visszatekintve azonban rájövök, hogy valószínűleg csak fiatalként nem értettem meg, hogy miért van szükség az ilyen tárgyakra. Most, hogy szinte mindennapos foglalatosságommá vált, hogy nitrogén palack árakat nézegessem, és szembe kerültem azokkal a diákokkal, akik nem hiszik el, hogy erre nekik is szükségük lesz, fordult a kocka.

Mivel azonban emlékszem a saját fiatal éveimre, a saját tanáraimmal ellentétben én megpróbálom hangsúlyozni, hogy miért is hasznosak a nitrogén palackok, és hogy fog az ő mindennapi munkájuk során szükségük lenni ezekre az információkra.

Talán az első és legfontosabb megállapítás, amire sokan még kémiából is emlékeznek, hogy a nitrogén az egyik fő alapanyaga a műtrágyának, amit mindenki, aki a mezőgazdaságban dolgozik, használ. Ezért biztosan mondhatom, hogyha valaki ilyen irányba akar szakosodni, az évek múlva már áldani fogja az egyetemi kémiát, hogy megismerkedett a nitrogénnel, és hogy értheti, miért olyan magas a nitrogén palack ár, és miért veszik mégis meg a mezőgazdászok.

Egy olyan helyen ugyanis, ahol műtrágya előállítással foglalkoznak, általában rengeteg nitrogén palackot használnak fel a munka során. Ilyenkor egyrészről az is hasznos lehet, ha az ember ismeri a legjobb helyeket, ahol a legalacsonyabb a nitrogén palack ár, ugyanis egy kis különbség is nagyon jelentős lehet hosszútávú beszerzések esetén. Bár ez persze nem szorosan a tananyagunk része, de az már annál inkább, hogy egy ilyen üzemben hogyan érdemes tárolni a veszélyes palackokat.

Remek lehetőség ugyanis a különbség lemérésére az egyetemet végzett mezőgazdász és mások közt, ha megnézzük, hogy a helyen, ahol dolgozik, hogyan kezelnek olyan veszélyes elemeket, mint a kiürült vagy akár még tele lévő nitrogén palackok. Ezek ugyanis, hasonlóan mondjuk a Pb gázpalackhoz (vagy bármilyen más, iparban használt palackhoz), fokozottan robbanás- vagy tűzveszélyesek lehetnek, ezért nagyon szigorú előírások vonatkoznak arra, hogy mekkora helyiségben, hogy, melyik emeleteken lehet őket tárolni. Ha kiürült egy nitrogén palack, akkor ezek persze már enyhébbek, de ilyenkor meg arra kell figyelni, hogy sose kerüljön ellenőrzés nélkül a hulladékok köré – ha kidobjuk, akkor veszélyes hulladéknak minősül, de inkább próbáljuk meg egy gázcseretelepre visszajuttatni, ahol újra hasznosíthatják majd a fém palackot. Ezzel szemben nagyon gyakran találjuk úgy, hogy ezek az előírások semmibe vannak véve, és egy nitrogén palack akár fizikai igénybevételnek (ütéseknek, mozgatásnak) is ki lehet téve egy-egy helyen, ami nagyon veszélyes.

A mezőgazdászok másik típusa pedig ugyanezzel a gázzal találkozhat a termelési lánc másik végén is, ahol a termékek, élelmiszerek tartósításához használják fel a gázt. Ilyenkor ugyanis a nitrogén az, ami a csomagolásnál, a szállítás közben a legtöbb árunkat frissen tudja tartani, így aztán is se lehet megkerülni az embernek a kémia órán tanultakat.

Én az utóbbi munkakört végzők közé tartozok, és így pontosan, személyesen tapasztaltam, hogy sajnáltam, hogy amikor egyetemen ezekről az anyagokról tanultunk, még nem vettem komolyan. Végzés után nagyjából egy évvel, már megkaptam azt a feladatot, hogy én gondoskodjak a csomagoláshoz szükséges anyagok beszerzéséről, és itt tudatosult bennem, hogy nem tudom, miért van szükség nitrogénre, és hogy hogyan kell kezelnem a nitrogén palack árakat, hogy cserével, töltéssel, házhozszállítással együtt is a leggazdaságosabban jöjjön ki az üzem működése. És akkor még nem is vettem olyat figyelembe, hogy nitrogén palackból is jó, ha mindig van egy nagy adag tartalék – amit szintén a sajt káromon kellett megtanulnom…

Emiatt most mindenkit arra intek órán, hogy amikor például azt mondom, hogy nitrogén palack (vagy bármilyen más konkrétabb technológiára célzok), akkor ne arra gondoljon, hogy a micsoda felesleges, lexikális tudás, hanem higgye el, hogy bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor ezeket ismernie kell.