Gazdasági vagy álláskeresési hírek?

Már megszoktam, hogy a társaságunkban gyakran megy a téma a hazai gazdaság helyzetéről, a legújabb gazdasági hírekkel kapcsolatban. Bár nekem gőzöm nincs a mezőgazdaságról, azért még szívesen hallgatom a barátaimat is például ezzel kapcsolatban – legalább addig is okosodok. Tisztában vagyok azzal ugyanis, hogy bár vannak olyan témakörök, amikben mélyebb tudás az, amit magaménak tudhatok, a világban így is rengeteg dologgal nem vagyok képben igazán. A legszebb, hogy mint egy kisgyerek, úgy tudok rácsodálkozni ezekre. És tényleg jól is tud esni: hiszek abban, hogy csak így maradhatunk nyitottak a világra. Másrészt nem szeretnék egy kevély valaki lenni, aki azt hiszi, mindent tud, miközben a mezőgazdaságot tekintve nagyjából csak a legalapvetőbb fogalmakkal van tisztában. Vagy legalábbis volt: a barátaimnak köszönhetően hétről hétre bővül a tudásom…

Azért nem csak a mezőgazdasági hírekkel szeretek képben lenni, a diákmunkával mostanában sokkal többet foglalkozom az egyetemista húgom miatt is. El akart helyezkedni valahol már egy ideje, és akkor lett nagyon lelkes, amikor talált egy olyan iskolaszövetkezetet, ahol online tud minden állásra jelentkezni – elég menőn hangzott, ahogy elmesélte, ezért én is utánanéztem. Elsősorban alkalmi, hostess diákmunka szerepelt a tervei között, de aztán meglátta, hogy egy csomó gyakornoki pozi is van, így inkább a szakirányának megfelelő vonalon kezdett ez keresgélni.

Nagyon pozitív dolognak tartom, hogy ebbe az irányba halad a diákmunka keresése, és hogy az iskolaszövetkezetek lépést tartanak a korral, mert az én időmben maximum telefonon vagy belső szerveren lehetett figyelemmel követni a munkákat, ami meglassította maga a munkakeresés és a jelentkezés folyamatát is. Emlékszem még, mennyit szaladgáltam az önéletrajzommal!… Nos, itt semmi ilyesmi nincs: a TopiWork Iskolaszövetkezet weboldalán ugyanis a CV-det a jelentkezésedhez tudod csatolni villámgyorsan és egyszerűen, így jóval könnyebbé válik a dolog, emellett átláthatóbb is. A hostess diákmunka tehát csak egyetlen lehetőség: a TopiWork kategóriái csak arra várnak, hogy felfedezzék őket a diákmunkára vágyók! Ha elölről kezdhetném, én is biztos, hogy gyakornoki lehetőséget próbálnék megcsípni, pontosan úgy, mint a húgom, de nyilván az is érthető, ha valakinek éppen a hostess diákmunka vagy valami egyéb alkalmi, könnyű fizikai meló fekszik. A lényeg, hogy a céljaidhoz és az időbeosztásodhoz tudd igazítani a munkát.

A bérezésről még nem ejtettem szót, pedig gondolom, hogy az egyik, ha nem a legfontosabb rész ez sok álláskereső számára: a TopiWork állásainál feltüntetésre kerül a pontos órabér, vagy legalábbis a “-tól/-ig” intervallumban, szóval már a megpályázásnál mérlegre tudjátok azt tenni, hogy milyen bevétellel számolhattok. Ha nem vagy tapasztalt diákmunka terén, akkor a segédleteket, plusz infókat mindenképpen olvasd el az oldalon!