A szüleim nagy projektre készülnek, és én segítek nekik ebben

A szüleim mezőgazdasággal foglalkoznak, és ez így is volt mindig, egy nagyon kicsi településről származom. Bár az iskola miatt mindig is ingáznom kellett, azért az életem jelentős részét vidéken töltöttem, és bizony nagyon sokat segítettem is a szüleimnek a földeken. Noha nagyon gyakran nem örültem annak, amikor befogtak segíteni, azért mindig láttam, hogy mennyire keményen dolgoznak nap nap után, és hogy mennyire nehezen tudják előteremteni a mindannyiunk számára megfelelő feltételeket.

Felnőttként persze már sokkal jobban átlátom a helyzetet, és miután mezőgazdasági mérnökként végeztem az egyetemen, az utóbbi 4-5 évben sokat segítettem nekik abban, hogy hogyan tudnak minél gyümölcsözőbb gazdaságot létrehozni és fenntartani. Szerencsére kezd is a helyzet egyre kedvezőbbé válni számukra az anyagiak terén.

Amikor legutóbb beszélgettem velük, sikerült meggyőznöm őket arról, hogy próbálkozzanak meg a legújabb állami kezdeményezésű napelem park pályázat elnyerésével. Mivel igen sok projekt megvalósulhat a rendelkezésre álló keretösszegből, jó esélyük van, csak egy hibátlan és pontos tervezetet kell elkészíteni hozzá, ami megfelel a pályázati kiírásoknak.

Kezdetben nagyon ellenállóak voltak, hiszen régóta benne vannak már ebben a szakmában, meg hát idősebbek is már, nehezen bírhatóak rá arra, hogy belevágjanak valami teljesen új dologba. De amikor meséltem nekik arról, hogy ez Magyarországon is egyre népszerűbb, és rengetegen pályáznak – köztük nagyon sok cég -, akkor lassanként kezdtek kötélnek állni. Ami viszont végül meggyőzte őket az az volt, hogy elmondtam, hogy alig egy évtized alatt megtérül az a befektetés, amit – ha sikeresen pályáznak – pályázati pénzből tudnak megvalósítani teljes egészében, és ez hosszú távon jelentősen csökkenti annak a pénznek a mennyiségét, amit számlákra költenek minden évben.

Megmutattam nekik, hogy hol tudnak az interneten bővebben tájékozódni a napelem park pályázat részleteivel kapcsolatban, de mindeközben biztosítottam őket arról, hogy természetesen mindenben segíteni fogom őket az egész folyamat során.

Az első lépést már ezzel meg is tettem a projekt megvalósulása érdekében, ugyanis megmutattam nekik A Napelem Projekt honlapját, ahol egyrészt a pályázattal kapcsolatban tudnak informálódni, másrészt már árajánlatot is tudunk kérni.

Elmagyaráztam nekik, hogy mennyire fontos, hogy a legmegfelelőbb szakembereket bízzuk meg a tervezet elkészítésével, mert az ilyen nagyszabású rendszerek megvalósítása rendkívül alapos és professzionális tervezést és kivitelezést igényel. 

A honlapon megtalálható nagy volumenű projektekről meséltem nekik, hogy mennyire nehéz az ehhez hasonló napelem-rendszerek kialakítása, és hogy milyen nagy eredmény az, ha ezt egy cég véghez tudja vinni, arról nem is beszélve, hogy árak tekintetében a legkedvezőbbek között vannak, ha a Magyarországon ezzel foglalkozó vállalkozásokat vetjük latba.

Az anyukámnak kételyei voltak afelől, hogy még a pályzat leadási hatáideje előtt el tudjuk-e készíttetni a tervezetet, de mivel később tájékoztattam róla, hogy 2020 szeptemberéig lehet beadni tervezetet a napelem park pályázatra, végül megnyugodott, hogy még időben vagyunk.

A végére már alig várták, hogy belevágjunk, lelkesebbek lettek, mint én voltam, pedig én már nagyon régóta tervezgettem, hogy ráveszem őket hasonlóra, csak idáig nem adódott olyan lehetőség, amelyről úgy éreztem volna, hogy megfelelő lehet számukra. 

Azért is lesz jó, ha jobban utánanézünk ennek a dolognak, mert nekem személyesen is vannak elképzeléseim napelemes rendszerrel kapcsolatban, már nagyon hosszú ideje, és elhatároztam, hogy a jövő évben meg is valósítom ezt. Igaz, én nem egy komplett napelem parkot akarok kialakítani, hanem csak a családi házunkra szeretnék kialakíttatni annyi elemet, amennyi szükséges ahhoz, hogy fedezze nálunk az energiaellátást.