Egy nagy kaland – napelem a tanyán

Az anyai nagyszüleim tanyán élnek. Sajnos ma már ez nem egy túl szokványos dolog, főleg Nyugat-Magyarországon, de lenn az Alföldön ez még szerencsére előfordul. Nagyanyámék is egy kis alföldi tanyácskán tengetik mindennapjaikat, akkor költöztek oda, amikor anya és a tesója is már kirepültek a fészekből. Nagy vágya volt ez a tanya nagyapámnak, állítólag még a panelban is disznót tartott volna, ha nem lenne olyan büdös (meg Mamika már a pillantásával is szíjat tudott hasítani a hátából, amikor ilyen blődségeket beszélt, és ezt a szupererejét aktívan gyakorolja mind a mai napig).

Történt pár hónapja, hogy öregapámék nyertek a lottón. Vagyis csak négyesük volt, de nekik ez már mindegy is volt, nagyon boldogok voltak, hogy végre bejöttek a számaik, amiket már 40 éve minden héten megjátszanak. Gyakran kérdeztük Mamit, hogy miért lottózik még, ha ennyi idő után még sose nyert semmit, de mindig mondta, hogy „drágáim azért, mert ha ez egyik héten kihagyom, biztos, hogy pont akkor fogják kihúzni a számaimat, és akkor bizonyosan megüt a guta, az meg nem vóna kedvemre való.”

napelemes pályázat 2018

Szóval lottóztak az öregek minden héten, és nemrég végre be is jött nekik. A nagy örömködés után viszont vakarták a fejüket, hogy mit kezdjenek ezzel a pénzzel. Szokás szerint nem tudtak dűlőre jutni a kérdésben. Nagyapa szentül meg volt győződve, hogy egy traktor sose jön rosszul, tehát arra kéne költeni a nyereményt. Mamika persze ezt nem hagyta, megmondta nagyapámnak, hogy amíg csak egy hátsója van, addig bizony csak egy traktorja lesz, mert egy fenékkel se két lovat, se két traktort nem lehet megülni, úgyhogy hűtse le magát. Tipikus Nagyi. Persze őt se kellett félteni, neki is megvolt, hogy milyen gyógy matracra, extra szuper robotgépre, meg mit tudom én mire kéne elverni a pénzt, a lényeg az volt, hogy ezeket mind a TV-ben látta, és meggyőződése volt, hogy ezek sokkal jobb dolgok, mint amiket a boltokban lehet kapni. Na, erre meg nagyapám válasza volt az, hogy csak a testemen keresztül, szóval nem igazán tudtak megegyezni az öregek.

Ekkor jött Anya ötlete a képbe. Amikor náluk voltunk, Mamika és Papi mindig mondták nekünk, hogy persze, imádják a tanyát, de ennyi munka mellett is alig bírják kinyögni a rezsi számlájukat. Ez persze jóval megnehezítette a boldogulásukat, és semmilyen megoldást nem találtak a helyzetre. Eddig. Mert azon a vasárnapon, amikor meghívtak minket ebédre, és hogy elmondják a jó hírt, Anyu bedobta a közösbe az ötletét, miszerint napelemeket kéne felszereltetni a ház tetejére, és abból használni az áram nagy részét.

Elsőre persze jött a lehurrogás, hogy ők ilyen szemfényvesztésre nem költenek egy garast se, de amint lenyugodtak a kedélyek, sikerült észérveket felsorakoztatni nekik.

Először is kikutattuk a netről, hogy lehet-e valamilyen támogatást szerezni az ilyen beruházásokra. Beírtuk a keresőbe, hogy napelem pályázat 2018, rögtön ki is dobott egy oldalt, ahol jól összeszedve, közérthetően volt leírva minden hasznos tudnivaló.

Először is leírják, hogy mennyire környezettudatos megoldás a megújuló energiaforrások használata, és nem mellesleg súlyos összegeket spórolhatunk meg általa. Továbbá a működését is elmagyarázzák egész részletesen, amibe én most nem mennék bele, egyrészt, mert nekem se teljesen világos, másrészt nem akarom száraz infókkal untatni a kedves Olvasót. A lényeges dolog benne, hogy a foton energiát alakítja át a napelem villamos energiává. Ez az energia azonban egyenáram, az elektromos berendezések meg váltóárammal működnek, így még át kell alakítani azzá, egy bizonyos napelemes inverterrel.

A legfontosabb az egészben (amivel aztán végül sikerült meggyőznünk Nagyiékat), hogy nem csak a napfényt, hanem a szórt és mesterséges fényt is hasznosítani tudja ez a szilíciumból készült szerkezet, így nem kell hétágra sütnie a napnak ahhoz, hogy termelje az áramot.

De nem csak hasznos információkat kaptunk ezen az oldalon, hanem rögtön segítséget is ahhoz, hogy kiszámolhassuk az egyéni adatok alapján, hogy hogyan és miként éri meg a napelem nekünk, vagyis hát Papiéknak.

Az útmutatás segítségével el is végeztük a számítást, és így végre valami kézzelfogható, személyes érvet is fel tudtunk mutatni. Ráadásul azt is ki lehet számolni, hogy mennyi idő alatt térül meg a napelemekbe fektetett pénz a tulajdonosnak, szóval mindjárt azt a számítást is elvégeztük, és igen kedvező eredmény jött ki. Szerencsére a tanyának jó a fekvése, és arrafelé sokat van világos és a nap is süt, így minden szinte ideális volt ahhoz, hogy a napelemek effektíven tudjanak működni.

Azonban nem csak segítséget és infókat kapunk erről a hasznos kis oldalról, hanem rögtön árajánlatot is lehet kérni a Pentele Solar Kft.-től. Szóval gyorsan kértünk is egyet Mamiéknak, mert nagy nehezen, de sikerült meggyőzni őket arról, hogy ez a megoldás tényleg segíthet a helyzetükön. Nem mellesleg pedig az ilyen nagyobb összegű nyereményt érdemes inkább befektetni valami hasznosba, mint nem is olyan fontos használati tárgyakra elszórni. Ebben sikerült egyetértésre jutni a nagyszüleimmel, így az övék lesz az első napelemes házzal rendelkező tanya a környéken, ami nem csak, hogy pénztakarékos, de környezetbarát megoldás. Nagyon büszke vagyon Mamira és Papira, hogy végül be merték ezt vállalni és tesznek valamit a környezetért.