Be kell látnom, nem csak sznob üzletemberek hordhatnak maguknál kártyatartót

Nem tudom, hogy a vidéki élet okolható-e azért, hogy alapvetően a praktikumra törekszem, de tény, hogy minden téren gyakorlatias vagyok, nem igazán jellemző rám, hogy presztízsből, felvágásból, egy márka dicsőítésénél fogva, esetleg valamiféle önreprezentáció kedvéért hordjak magamnál tárgyakat. Csak olyasmit használok, aminek értelmes funkciója van.

Amikor kistermelőként kitelepülök a piacra vasárnaponként, rengetegen kérik el az elérhetőségeimet a vásárlás során. Régebben mindig lediktáltam nekik a telefonszámomat, de manapság már nagyon sokan vannak azok, akik inkább e-mailben szeretnek kommunikálni. Rájöttem, rengeteg idő elmegy azzal, hogy mindenkinek diktálgatom ezeket az adatokat, ezért nagy nehezen beadtam a derekamat, s csináltattam magamnak egy adag névjegykártyát. Ezt sznob szokásnak tartottam régebben, de aztán beláttam, sokkal egyszerűbb odaadni ilyen módon az elérhetőségeimet, s jó látni, ahogy elteszik a tárcájukba az emberek.

Eleinte egy befőttes gumival fogattam össze az egész kis pakkot, s abból húztam ki egy-egy kis kártyát. Ez picit behorpasztotta az érintkezési pontnál a kártyákat, de annyira nem volt feltűnő, így nem különösebben zavart. A piacon nem is annyira tűnt fel, hogy talán ennél profibb megoldást is választhatnék, azonban nemrég egy gazdafórumon, amikor előkaptam a kis csomagot, többen igen furcsán néztek rám. Beláttam, nem túl profi így tárolni a névjegykártyát, amit, ha már megcsináltattam, kicsit elegánsabban is magamnál tarthatnék.

Le is ültem a bagbox.hu oldal elé, ahol számtalan bőr kártyatartó között válogathattam. Hirtelen nem is tudtam eldönteni, milyen színű, milyen jellegű darabra essen a választásom. Nem akartam fekete színűt választani, mivel úgy éreztem, az kevéssé illene a stílusomhoz, az általános megjelenésemhez, de azért azt is le kell szögezni, nem én vagyok az az ember, aki egy élénk piros darabot érez ön-azonosnak. Kompromisszumos megoldásként arra gondoltam, egy bordó, vagy zöld tartót választok. Tetszett, hogy nem csak a névjegykártyáimat tudom tárolni ezekben a kis alkalmatosságokban, hanem akár a bankkártyámat is, illetve más, hasonló méretű plasztikdarabot, ami fontos szerepet tölt be a hétköznapjaimban, pl. igazolványok, törzsvásárlói kártyák.

Egyes bőr kártyatartók nem csak elsődleges funkciójukat töltik be, mint kiderült, pénztartó rekesszel is ellátják őket, ami nagyon praktikus. Igazság szerint nem is értem, miért nem vásároltam eddig ilyen eszközt, hiszen vannak olyan alkalmak, amikor teljesen felesleges táskát, nagyobb pénztárcát magunknál hordani, bőven elegendő egy ilyen kis kártyatartó, melyet akár egy belső zseb, egy mellényzseb, egy kisebb nadrágzseb is elrejt. Többször előfordult már velem, hogy csak a pénztárcám miatt kellett magammal vinnem egy oldaltáskát, ami bizonyos szituációkban nagyon kellemetlen. Egyszer láttam egy műsort, amiben zsebtolvajok meséltek arról, mi az, ami megnehezíti a dolgukat. Nagy meglepetésemre azt mondták, egy farzsebből nem szívesen emelnek el dolgokat, mivel azt könnyen észreveszik az emberek. Egy kártyatartó a farzsebben is elfér, már csak ezért is be kell szereznem egy ilyet.

A böngészés végére megtaláltam a legszimpatikusabb darabot, melyet meg is rendeltem, még mielőtt meggondolnám magam. Nagyon örültem, amikor végre kézhez kaptam a rendelt árut, gyorsan át is pakoltam bele mindent, amit korábban elterveztem. Kicsit bosszankodtam, hogy a hatósági igazolványom nem fért bele, nem is értem, hogy ezt az igazolványt miért készítik nagyobbra, mint a többit. De ez legyen a legnagyobb problémám! Hétvégén megint piacoztam, egy idős hölgy meg is jegyezte, milyen elegáns az új névjegykártyatartóm. Azt mondta, aki ilyen szép darabot hord magánál, az biztosan igényes a saját termékeivel kapcsolatban is. Ez nagyon jól esett, hiszen tényleg nagyon odafigyelve végzem a munkámat. Most azon gondolkodom, hogy a nővéremnek is veszek egy hasonló kártyatartót, ő építész, s a szakmai konferenciákon, kiállításokon biztosan szívesen „villogna” egy ilyen kis eszközzel. Egyébként is szereti a praktikus apróságokat, szóval minden szempontból jó választásnak tűnik ez az ajándék. Nemrég terveztetett magának egy logót is, mely barnás színvilágú, azt hiszem, egy ilyet fogok neki választani hozzá. Végre eszembe jutott egy ténylegesen hasznos ajándék, nem csupán egy sablonos dolog, pl. illatszercsomag.