Bár a traktorra nem, de a motorra kell a bukósisak.

Nem mondhatnám, hogy a mezőgazdaságból élek meg, de előszeretettel járok ki a farmomra, ahol igyekszem a háztáji állatok nevelése mellet, organikus trágyázással megsegített gabonát és más élelmiszerként felhasználható növényeket termeszteni. Ez a telek egy igen csak nagy hektáron terül el, ahol a könnyebb közlekedéshez úgy döntöttem, hogy beszerzek egy kis traktort. Nem kell tényleg túlgondolni az ügyet, de a célnak tökéletesen megfelel. Minden alkalommal, amikor kimegyek, óriási segítség nekem, akár betakarításról, akár trágyázásról, akár ültetésről van szó. Nem kell említenem, hogy milyen elképesztően kimerítő is tud lenni az, amikor az embernek többször is fordulnia kell a talicskával és persze mindezt gyalogosan. Sokkal hatékonyabb vele a munkám érdemes volt beruházni rá.

Eleinte csak egyedül dolgoztam a farmomon, mivel a feleségem és a kisfiam nem éppen bevethető munkaerő. Persze ettől függetlenül mindig nagy örömmel jönnek ki ők is, és amíg én a kertet művelem, ők játszanak a csirkékkel, kecskékkel vagy akár a tehénnel. Ez pont egy olyan idilli helyzet, amit minden szabadlevegő szerető család kívánhat magának. De ahhoz, hogy maga a munka is gyümölcsöző legyen, be kellett látnom, hogy szükségem van, legalább egy társra. Körbe is kérdeztem az ismerőseim körében, de nagyon senki sem akart vállalkozni a dologra, így úgy döntöttem, hogy a közösségi oldalak segítségével próbálok magamnak munkaerőt toborozni, így mégis csak nagyobb esélyem lesz találni egy vállalkozó kedvű fiatalt, aki esetleg besegít nekem a munkába, természetesen bérezés ellenébe. Jól döntöttem, hogy használtam az internetet, már másnap 2-3 jelentkezőtől kaptam levelet, akik közül az egyik végül megfelelőnek is bizonyult. Minden szempontból stimmel, szimpatikus volt és könnyen ki tudott jönni hozzám a telekre, hiszen, mint kiderült, a motorozás nagy szerelmese volt. Ami azt illeti, rendkívül profinak tűnt benne, ami nem hiszem, hogy csak annak, de a motoros felszerelésének nagymértékben köszönhető volt. Nagyon pofi és biztonságos öltözéke volt, a bukósisakjáról, pedig már messziről lerítt, hogy nem kispályás. Ez lehet persze, hogy csak egy amatőr szemével volt ilyen, de kifejezetten kiváltságosnak éreztem magam valamilyen oknál fogva, minden egyes alkalommal, amikor begördült hozzám.

Szerencsére nem csak a motoros felszerelései és a paripája volt megbízható, hanem a munkaereje és, mint rövid időn belül kiderült, a hűsége, barátsága is. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire jóban lehetünk, annak ellenére, hogy hivatalosan ő egy, az én munkámat segítő alkalmazott.
Teltek a hónapok, és egyre többet beszélgettünk és bontakoztak ki a témák, így eljött az a pont, amikor megkértem, hogy esetleg felülhetek-e a motorjára és vinne egy kört vele.

Természetesen belement, de mindenekelőtt, előhúzott az ülés alól egy második bukósisakot, a kezembe nyomta, és azt mondta. A biztonság az első. Majd az ujjával rámutatott a bukósisak oldalára felmatricázott csillagokra és azt mondta. Az egyetlen bukósisak teszt, amiben megbízom, az a SHARP teszt.  Ez a bukósisak teszt egy új fajta, széles körűbb átvizsgálás, amivel még jobban kizárhatják a baleset okozta személyi sérüléseket. A bukósisak tesztet az én kezembe nyomott sisakon is elvégezték, mert ezen is fel volt tüntetve a minősítése a csillagokkal. Felpattantunk a motorra és neki is indultunk. Út közben faggattam még a különböző motoros kiegészítőkről, hogy miként választja őket, esetleg szokott-e kuponos akció lenni, hogy van e bármilyen online web shop, mivel manapság az emberek már jobban szeretnek otthonról vásárolni, na meg persze, hogy minden teszt olyan részletes-e, mint az általa említett bukósisak teszt. Elég részletesen beavatott mindenbe, ami egyrészről meglepett, hogy ilyen sokszínű ez a hobbi, másrészről egy kicsit meg is lepődtem, hogy embereknek ér-e ez az egész, hogy ennyi energiát és főleg pénzt belefektessenek. De hát, van ilyen. És ez még mindig a jobbi változat annál, mint amikor valaki csak fogja magát és egy biciklis bukósisakban és egy pólóban ráül egy motorra és nekiáll garázdálkodni az utakon, saját magát és az embereket is veszélyeztetve ezzel.  Tulajdonképpen legyen is csak ilyen részletes és körültekintő a motorozáshoz vezető út, mert ezzel megvédi azokat, akik esetleg felelőtlenebbül csinálnák azt.