Energiatudatosságot és napelemet minden otthonba!

Mezőgazdaságban dolgozó vidéki emberként rengeteg időt töltök kinn a szabadban – a munkám során. Éppen ezért miért lenne kivétel a saját otthonom? Ott is nagyon szeretek kertészkedni és rendben tartani a környezetemet, a garázst és a házat. Mindig igyekszem követni a legújabb trendeket és fejlesztési lehetőségeket és keresni azokat a dolgokat, amik egy kicsit megkönnyíthetik a mindennapokat. Ezért van például fúrt kút a kert végében, ami a magas talajvizet használja fel és az öntözőrendszer gondoskodik a gyönyörű zöld pázsitról. De ezért van automatikusan nyíló kapunk is, mindent a kényelmünk érdekében.

A házunk energetikai fejlesztését is igyekszem folyamatosan szem előtt tartani, ezért már egy ideje foglalkoztatnak a napelemes rendszerek illetve az ehhez hasonló “zöld” lehetőségek. Hiszen olyan jó volna, ha egyáltalán nem kellene villanyszámlát fizetni, vagy akár egy kis okos átcsoportosítással teljesen minimalizálni a rezsiköltséget. És a legjobb az egészben, hogy ez már nem elérhetetlen álom, csupán jól át kell gondolni a lehetőségeket és belevágni a legkézenfekvőbb opcióba.

Először persze, mint szerintem az emberek többségének, nekem is annak kellett utánanéznem, hogy mi a különbség a napelem és a napkollektor között. Nos, ez nagyon egyszerű, hiszen napelemmel villamos áramot tudunk termelni, amivel az egész háztartást elláthatjuk, napkollektorral viszont kimondottan vizet tudunk melegíteni, amit a szokásos módon tudunk hasznosítani a háztartásban fürdésre, főzésre, vagy esetleg fűtésre. A napkollektorok éppen ezért olcsóbban, mint a napelemek, viszont ha napelemet telepítünk, az a napkollektor feladatát is el tudja látni, de ugyanez visszafelé nem igaz. Ezért első körben arra jutottam, hogy napelemre volna szükségem. Hasonló hatásfokkal működnek még egyébként a szélerőművek, azonban ezt itthon – mint megtudtam – magánszemélyként nem telepíthetek a saját házamhoz, ezért erről gyorsan letettem és maradt a napelem.

A napelemeket összegyűjtik a napból érkező elektromágneses sugárzást és ezt alakítják át egyenárammá – hiszen az energia nem vész el, csak átalakul -, amelyet majd az inverter a háztartásokban használt feszültségű és frekvenciájú váltóárammá alakít át. Egy jól megtervezett napelemes rendszer képes kiszolgálni az egész háztartás energiaigényét anélkül, hogy a hálózati villanyra volna szükségünk. Sőt, túltermelés esetén akár még vissza is tölthetünk energiát a központi villamos hálózatra. Ezért nem utópia a 0 forintos villanyszámla, hanem teljesen reális jövőkép. Valahogy ezt szeretném elérni én is. Lehetőség van arra is, hogy a háztartás teljesen leváljon a villamos hálózatról, ezt úgy hívják, hogy szigetüzem. Ekkora nem tudjuk visszatölteni a túltermelés, ezért szükség van egy akkumulátorra, amire töltődhet az el nem használt mennyiség, hogy aztán onnan lehessen fogyasztani, amikor szükség van rá. Szerencsére már nagyon jó pályázati lehetőségek vannak, amik azt támogatják, hogy minél többen fejleszteni tudják az otthonaikat napelemmel, vagy bármi más megújuló energiaforrásból táplálkozó rendszerrel. Ezeknek még pontosan utána kell néznem, de azt hiszen valami ilyesmin keresztül fogok tudni majd én is hozzájutni egy ilyen berendezéshez.

Persze ezen kívül is oda lehet figyelni az otthoni dolgokra, a felhasznált berendezésekre, a feleslegesen működő eszközökre, az elavult, rossz energiaosztályú berendezésekre és ezekkel mind-mind lehet spórolni, akár beruházás nélkül is. Ezekre a dolgokra mindig is nagy figyelmet fordítottam, mert a szüleim takarékosságra neveltek. Igyekszem oda tenni energiatakarékos izzót, ahová feltétlen szükséges, mindenhol máshol ledet használok. Ahol pedig éppen nem tartózkodom, lekapcsolom a lámpát és persze vannak mozgásérzékelős megoldásaim is, például a kertben. Akkor indítok mosást, ha már tényleg megtelt a mosógép és lehetőleg alacsony hőfokon. A hűtőszekrényt sem toltam egészen a falig, hogy megfelelő módon tudjon működni, bár ezt lassan talán cserélni kéne, mert egészen kezd eljárni felette az idő. De ez már egy másik kérdéskör.

A lényeg az, hogy figyeljünk oda otthonunkra és környezetünkre, mert azzal már rengeteget tehetünk a fenntartható fejlődésért, függetlenül attól, hogy bele tudunk-e ugrani egy nagyobb napelemes beruházásba, vagy sem. Én azt hiszem mindenképp kipróbálom a dolgot és amint találok egy jó pályázatot, kerítek valakit, aki megtervezi és kivitelezi nekem ezt az egészet. Ki tudja, pár éven belül már lehet, hogy arról írok, hogy milyen az élet villanyszámla nélkül.

napelemes rendszerek