Az ablakcsere nagy munkálatokkal járt

A szüleim egyszerű falusi mezőgazdászok. Szeretnek a természetben lenni, nem vágynak a városba. Én ezzel szemben mindig is úgy terveztem, hogy egy nagyvárosban fogok élni. Ez mára meg is valósult, de most meg hiányzik a falu csendje. Emiatt sokszor látogatok haza a családomhoz, minden ünnepet otthon töltök. Legközelebb húsvétra utazok haza, amit már izgatottan várok, hiszen a családi házon nagy felújítások voltak. A szüleim kicseréltették: az összes ablakot és ajtót, a konyhán kívül minden helyiséget újrafestettek, a szobámba új csillárt vettek, az előszobába új járólapot raktak le. Szóval hatalmas átalakítások voltak, amiket már nagyon szeretnék látni.

ablakcsere bontás nélkül

A fő cél az volt, hogy a nyílászárókat kicseréljék, ugyanis már elég régiek voltak, emiatt nem szigeteltek jól. A többi újítás csak az ablak és ajtócsere miatt történt. Ugyanis az ablakcsere bontás nélkül nem oldható meg, így muszáj volt kifesteni a szobákat, a járólapot pedig az ajtócserék miatt kellett újrarakni.

Korábban én azt képzeltem, hogy az ablakcsere bontás nélkül is megoldható, de sajnos ez nincs így. Bár van arra mód, hogy a régi ablak kerete megmaradjon, és ebbe építsék bele az új tokot, azonban ez elég nagy kockázatokat rejt magában, így a szakemberek nem szokták ezt javasolni. Emiatt a szüleim a kevésbé bonyolult, bontással járó verziót választották. Ebben az esetben teljesen lenullázódik a nyílászáró, csak a lyuk marad a falban, és így kerül beépítésre az új ablak.

A művelet sorát nyilvánvalóan muszáj megbontani a külső vagy a belső vakolatot, aszerint, hogy hol javítható könnyebben, bár az sem nem kizárt, hogy mindkét oldalon szükséges. A mi házunk esetében a belső vakolatot bontották meg, azt kellett kijavítani.

A behelyezett ablak rögzítéséhez a legjobb megoldás a szigetelő hab, vagyis PUR hab, amit fokozott figyelemmel kell a hézagokba és az ablaktok köré fújni. A hab megköt, megkeményedik, és véglegesen a helyére rögzíti a keretet, ezzel egy időben pedig körbeszigeteli azt. A végleges megkötés után a felesleget körbe lehet vágni, végül takaróléccel elfedni, vagy gletteléssel, vakolással eltűntetni a nyomokat. Apukám a glettelést majd a vakolást alkalmazta. Ezután következett a smirglizés, majd a festés.

Az én szobám korábban lila színű volt, de nem igazán szerettem. Most egy világos színt szerettem volna választani. Sokat töprengtem rajta, míg végül a törtfehér mellett döntöttem. A szüleim azt mondták, hogy nagyon szép lett. Képet még nem láttam róla, ugyanis élőben szeretném először megnézni, mivel a fotók sokat torzíthatnak.

Örülök, hogy a szüleim új nyílászárókat vásároltak, biztos sokkal jobban néz ki így a ház, valamint az sem mellékes, hogy sokkal jobb így a szigetelés is. Izgatottan várom, hogy legyen itt a húsvét, és végre menjek haza.