Eladó lakás budapest: ezúttal a lakás talált meg minket!

A vidék városi szemmel

Bármennyire is imádok vidéken élni, sajnos be kell látnom, hogy nem a legegyszerűbb itt karriert építeni, ha valaki nem a mezőgazdaságban szeretne dolgozni.

Egyébként érdekes, hogy a budapesti ismerőseimben alapvetően egy negatív kép alakul ki a vidéki emberekről, a mezőgazdaságban dolgozókról. Pedig gyakran a mezőgazdaságban figyelhetjük meg a legmodernebb technológiákat, informatikusok ide is kellenek, és a gazdaságok nem mennek maguktól. A mezőgazdaság, egy gazdaság üzemeltetése nem arról szól már, hogy kapáljuk a krumplit egésznap. Természetesen így is lehet, de a nagyobb termelőüzemek, modern gazdaságok inkább az automatizációra törekednek. Így egy vidéki termelőüzemben gyakran sokkal fejletteb informatikai technológiát találhatunk, mint akár a fővárosban.

A vidéki tájat pedig nem überelheti egy betondzsungel, a közlekedés zaja, és hiába van ott a várnegyed, a hidak, sokkal jobban tudok értékelni ezeknél az építészeti remekeknél egy csendes mezőt, egy hegyoldalt. Ezzel persze nem akarom azt mondani, hogy Pesten élni rossz, sőt, rengeteg szempontból jobb, csak arra szeretnék célozni, hogy a főváros lakói néha indokolatlanul elmaradottnak tekintik a vidéki falvakat, városokat.

Ez a lenézés szerintem annak is köszönhető, hogy a televízióban is egyre gyakoribbak azok a műsorok, amikben a falusi életet kifigurázzák, ahol a tipikus falusi ember gyakran nagyon egyszerű, a problémáik triviálisak és nem nyúlnak tovább a falu határain. Pedig ez nem így van. Attól mert valaki vidéki, igenis lehet tanult, és csinálhat karriert! Nem kell ahhoz valami világvárosban lakni – bár Budapest sem valami nagy, ha világviszonylatban nézzük.

Költözés

A vidék minden előnyének ellenére egy kedves barátnőm úgy döntött, hogy fel fog költözni Pestre, és a segítségemet szerette volna kérni. Budapest mindenképpen jobb oktatás szempontjából, az ottani egyetemek, felsőoktatási intézmények sokkal nevesebbek, jobban felszereltek és jóval több munka és szórakozási lehetőség is adatott meg a fővárosban élők számára. De a kerítés ott sincs kolbászból, a nyüzsgés, a magas népsűrűség például hozzájárult ahhoz, hogy az emberek sokkal kevésbé közvetlenebbek, sokkal ridegebbek, mint falun. Több ismerősöm is, aki felköltözött a fővárosba, ezt említette a legfőbb negatívumként, illetve azt, hogy jóval drágább az élet, mint otthon volt.

De nem is szeretnék tovább filozofálni a városok és „a vidék” különbségeiről, inkább megosztanám veletek, hogy találtunk olyan eladó lakást Budapesten, amit egy vidéki fiatal is könnyedén meg tud fizetni.

Lakásvásárlás

Eladó lakás budapest, ezt a kifejezést írtuk be a keresőbe, majd a különböző ingatlanos oldalakba, amiket végül hagytunk a fenébe, mert mindenhol beleakadtunk valami apróbetűsbe, vagy a több havi – számunkra kifizethetetlennek tűnő – kaucióba. A kiadó lakásoknál a feltüntetett ár sosem tartalmazza a rezsit, és arról, hogy ez az összeg havonta mennyit is jelent, senki sem szeretne egyből beszélni. Ennyire senki sem korrekt, hiszen, ha az ember lánya meglátja, kaucióval együtt mennyibe kerül egy lakás bérlése, akkor már le sem áll tárgyalni a hirdetővel.

Eladó lakás budapest
Eladó lakás Budapest

A másik eset, amikor újépítésű lakások esetén olyan horribilis összegeket kérnek el, hogyha hitelt vesz rá fel, akkor talán csak 20 év alatt tudja majd visszafizetni.

Szerencsére, csodával határos módon ráakadtunk a nextapro oldalára, ahol erőszakos, eladni akaró ingatlanosok helyett, és sunyiskodó rezsiköltségek helyett korrekt, átlátható hirdetésekre leltünk.

A honlap használata nagyon egyszerű. Csak beírtuk, hogy eladó lakás budapest, majd inkább a szűrők segítségével állítgattuk a találatokat. Nem akartuk, hogy kiadó lakást jelenítsen meg, mi kifejezetten eladót kerestünk. A barátnőm nem akart élete végéig más lakásában élni és csak bérelni. egy olyat szeretett volna, ami csak az övé.

Éppen ezért az eladó lakások között keresgéltünk. A költségeket is be lehetett állítani, így nem dobott ki olyan találatokat, amik egyértelműen túlmutatnak a rendelkezésre álló költségkereten.

Az oldalon alapból mindenféle használt és új terméket meg tudnak hirdetni a regisztrált felhasználók, és lakások terén is ehhez mérten kiemelkedően nagy a kínálat. De tényleg! Olcsó téglalakásoktól kezdve a házrészeken át a luxuslakásokig mindent találtunk. Azt is be tudtuk állítani, hogy csak olyan hirdetéseket mutassanak, ahol valaki más kínál a számunkra eladó lakást, de nem jártunk sikerrel.

Aztán jött az isteni sugallat, hogy sokkal célravezetőbb lenne, ha feladnánk ezen a felületen egy hirdetést arról, hogy a barátnőm lakást keres. Így megfogalmaztunk egy frappáns hirdetést, beleírtuk, hogy milyen paraméterekkel keres lakást, hogy maximum mennyit tudna fizetni érte, melyik kerületek jöhetnek szóba, és egy hét sem telt el, máris 6 lakás szerepelt a listánkon, amiket egy szombati napon mind meg is néztünk. Elképesztően segítőkészek voltak az emberek, mindenki mindent megmutatott, a legtöbb eladóval tudtunk is beszélgetni egy kicsit, és már ezen a napon sikerült is két olyan lakást találnia, amikbe akármikor beköltözne, de persze erre még várnia kell, hiszen bármilyen gyorsan is sikerült megtalálnia álmai lakását, a papírmunka nem egy óra lesz.

Addig is betettem magamnak könyvjelzők közé ezt az oldalt, mert nem csak lakásokat lehet rajta találni, hanem gyakorlatilag bármit. Rengeteg sok hirdetés van, nagyon sok kategóriában és a szűrők is nagyon megkönnyítik a keresést. Így ha legközelebb valamit, mondjuk egy kerti gépet szeretnék vásárolni, először mindenképpen meg fogom nézni ezt az oldalt, hátha pont van valaki, aki eladná az övét.

Hiszen mi értelme teljes árat fizetni valamiért, amit mástól, akár használatlan állapotban is, de megkaphatok a bolti ár töredékéért? Nekem is volt már, hogy olyan holmikon szerettem volna túladni, amiket egyáltalán nem is használtam. Sőt, a garázsban van is egy nagy adag olyan holmim, amit már sosem fogok hordani.

Ezeket szépen elkezdtem feltöltögetni az oldalra, megpróbálok majd túladni rajtuk. Az ilyen online felületen való eladásokban azt szeretem, hogy nem kell feltétlenül személyesen találkozni a vevővel, hanem postázni is lehet.

Természetesen ez egy ház esetében kicsit más, de ha a sahját holmijaimon szeretnék túladni, akkor erősen preferálom a postázást, mivel elfoglalt ember vagyok.

A sok szerencsétlen házkeresős történet után egyébként felüdülés volt, hogy a barátnőmnek ilyen hamar sikerült új otthonra lelnie. Sok olyan emberről tudok, akinek mikor lejárt egy bérleti szerződése, akkor nem sikerült a határidő előtt lakást találniuk, így visszakényszerültek a szülői házba. Őrülök, hogy a barátnőmnek ezt nem kell átélnie, mivel sikerült egyből egy megfelelő eladó lakást találnia, így rengeteg tortúrától megkímélve magát. Már csak annyi van hátra, hogy a papírmunkát elintézze, és be is költözhet álmai otthonába, és lekezdheti a pesti életét. Ezt pedig a nextapronak köszönhetjük, ahol a többi ingatlanos oldallal ellentétben arról is fel tudtunk tenni egy apróhirdetést, hogy eladó lakást keresünk, és nem csak válogathattunk a már feltöltöttek között. Így gyakorlatilag a lakás találta meg a barátnőmet.