A szerzetes a mezőn

Haveromék Bőny környékén laknak, családjuk mindig is a mezőgazdálkodásból élt, mint a falusiak általában. Eléggé zárt közösséget alkottak, mivel nem laktak a környéken sokan. Barátom egy délután alatt be tudott mutatni minden nevezetességet, beleértve a falu bolondját. Én, mint városi poronty nagyon furcsának tartottam, hogy valaki ennyire élvezni tudja azt, hogy a világtól így el van zárkózva. Attól függetlenül, hogy furcsálltam, mindig is kíváncsi voltam, hogy én hogyan szuperálnék egy falusi környezetben. Megkértem hát barátom apukáját, hadd dolgozzak már a földeken egy hétig, ahogy a Móra Ferenc regényeiben olvastam. Ő beleegyezett, bár figyelmeztetett, hogy korántsem lesz olyan fennkölt a megbízatás, mint a híres író könyveiben.

Ti is tudjátok, ment egész héten a ganézás, az állatokat terelni kellett. Kaszálás közben majdnem elvesztettem az egyik karomat, aztán meg egy kóbor kutya ellopta az uzsonnámat. És mégis, volt valami szép ebben az egészben. Szerdai nap lehetett, mikor a nap különös erősséggel tűzött. Folyt rólam az izzadtság, már attól féltem, hogy testem halmazállapotot fog váltani. Elnéztem vizenyős szemekkel a távolba és azt hittem, hogy délibábot látok. A földeken egy narancssárgába öltözött buddhista szerzetes sétált végig. Megráztam a fejem, hogy tényleg jól látom-e, ahogy a buddha karkötő ide-oda himbálózik a kezén. A következő pillanatban már eltűnt és tudtam, hogy az elmém játszott csak velem.

A történet azonban itt nem ért véget. A buddha karkötő a fejemben maradt és szerettem volna szerezni magamnak egyet mindenáron. Barátom apukájától nem kérdezhettem, mert nem volt igazán Buddha világi helytartójának mondható. Felmentem inkább az internetre és böngészni kezdtem, amíg nem találtam egy szuper oldalt, aminek a neve Nepáli Termékek volt. Megörültem nagyon, mikor megláttam micsoda választék van itt a Tant hirdető ékszerekből, kelengyékből, zászlókból meg miegyébből. Elmentettem könyvjelzők közé, majd éjszaka álmot láttam. Megint a szerzetes jött felém és valamit mondott nekem, de nem hallottam. A szájmozgásából annyit tudtam csak kiolvasni, hogy: Nepáli Termékek.

Mikor felébredtem, tudtam, hogy a tökéletes oldalt találtam meg. Felmentem hát, rákerestem arra, hogy buddha karkötő, és mit ad a Tathágata? Rengeteg fajtát találtam ezen az oldalon. Nagyon megörültem, hogy növekvő ütemben szekularizálódó világunkban az ősi buddhista tanítás ilyen kis fáklyáit lehet megtalálni. Rendeltem is rögtön egy buddha karkötőt magamnak. Az oldal nagyon egyszerű volt kezelni, pedig napszúrást kaptam előző nap a földeken, úgyhogy komolyan mondom, mikor azt állítom, hogy nem nehéz eljutni a „kosárba” gombtól a „megrendelem”-ig. Leadtam a rendelést az utolsó pár megabájt mobilnetemmel, majd visszaaludtam. Tudtam, hogy van még pár órám a hajnali kakasszóig.

A földeken is egész nap csak a szerzetesen és a Nepáli Termékek bolton járt az agyam. Nagyon felpörgette az érdeklődésemet a buddhizmus iránt és alig vártam, hogy hazaérjek a falusi kiruccanásomból és átvegyem. Ez meg is történt miután barátom apukája szélnek eresztett. Hazaértem, kibontottam a csomagomat és elmondhatom, hogy a buddha karkötő nagyon jól nézett ki rajtam. Megnéztem még más cuccokat is a Nepáli Termékek oldalán és tudtam, hogy nem ez lesz az utolsó termék, amit innen rendeltem. Az áraik teljesen rendben voltak és egy ilyen kezdő buddhistának, mint én, szép hosszú leírások voltak a termékek alatt, amivel könnyedén be tudtak vonzani ebbe a világba.