Kísért a múlt

Emlékszem kezdő újságíró koromban volt egy eset, amit nagyon nehezen dolgoztam fel, és végül nem is született belőle cikk. A helyzet rendkívül tragikus volt és talán a mai napig komoly sebeket szaggathat fel. Egy napos májusi délután történt, hogy az egyik helyi általános iskola osztálya kirándulásra indult volna. A gyerekek megérkeztek időben a buszhoz, és már bepakolták a csomagjaikat és izgatottan vidám arccal és csillogó szemekkel búcsúztak a szüleiktől, és jól lehetett látni, hogy az izgalom kiült az arcukra, hogy végre egy felnőtt élményben lesz részük egy egyhetes kirándulás során. Sok fiatallal készítettem interjút, akik elmondták, hogy még soha nem voltak kiránduláson és ez lesz nekik az első. Nagyon készültek erre az útra, és miután mindenki elbúcsúzott a kísérőjétől felszálltak a buszra, ami pöfékelve elindult velük a naplementébe. Az egyik nagymama úgy gondolta, hogy kicsit fut a busz után és integet az unokájának, amit meg is tett 30-40 méteren keresztül, majd egyszer csak hirtelen összeesett és meghalt. Se a mentők, se az iskola orvosa nem tudott már rajta segíteni. Később azt mondták, hogy nagy valószínűséggel a szíve nem bírta a terhelést, mert a keringési rendszere összeomolhatott. Megrázó volt látni az unokát aki, vigasztalhatatlanul sírt, és persze a többi gyerek is biggyesztett, hiszen a kirándulást lefújták. Végül nem írtam belőle cikket, mert nem akartam kegyeletsértő lenni, de most eszembe jutott, mert hasonló dologban volt részem.

panangin forte

Egy város versenyről tudósítottam. Elképesztően meleg volt, több mint 40 fok, és kint a mezőn gyakorlatilag folyt mindenhonnan az izzadság az emberről. talán a hőség miatt, vagy a túlzott izgalom miatt, egyszer csak félbeszakadt a verseny, mert az egyik néző rosszul lett. Arra panaszkodott, hogy mellkasi fájdalmai vannak, és hogy alig kap levegőt. Érte mentőhelikopter jött, és úgy vitték korházba. Később felkerestem, hogy ad-e nekem interjút. Azt mondta, hogy nem szeretné, ha a neve megjelenne a sajtóban, de nagyjából semmi újat nem tud elmondani az esettel kapcsolatban, nem tudja mi baja lehetett, nem tudja miért lett rosszul, egyszer csak megtörtént a baj. Az orvosai azt mondták, hogy diétáznia kell, de igazából nem érti, mi baja lehet. Megkerestem az orvost, hogy mondjon néhány mondatot, mi a baja a betegnek. A professzor azt mondta, hogy nagy valószínűséggel a páciens keringése összeomolhatott. Itt elmondtam neki szörnyű élményemet néhány évről ez előttről, és mondta, hogy valóban létezhet ilyen. Megkérdeztem, hogy még is mit lehet tenni ez ellen. A doki a panangin forte  tablettát javasolta, ami segít kordában tartani a keringésünket, illetve megelőzni a szívbetegségek kialakulását. De miért kell erre készülni. A doktor felhívta a figyelmet, hogy a szűrésekkel könnyen kimutatható, hogy kik azok, akik fogékonyak a szívbetegségekre, és nekik igen is ajánlott szedni ezt a készítményt, hiszen sohasem tudhatjuk, mikor lehet baj, és ha már megvan a baj, akkor bizony nagyon könnyen végzetessé válhat ez. Ellenben, ha valaki tudatosan kezeli a problémáit, akkor minden esélye megvan rá, hogy tartós és hosszú életet éljen, még akkor is, ha szív vagy vese panaszokkal küszködik. Az orvos szerint viszont a legnagyobb probléma, hogy kevesen mennek el szűrővizsgálatra, pedig ezek nagy része ingyenesen elvégezhető, csak egy háziorvosi beutaló szükséges hozzá.

Javasoljuk, hogy szakítsanak időt az egészségükre, és menjenek orvoshoz legalább évente egyszer, hogy megvizsgáltathassák magukat, hogy van-e bármi probléma. Ha nincs, akkor örülhetnek, hogy makkegészségesek, ha pedig van, akkor az idő a legfontosabb tényező, hiszen minél hamarabb kezeltetik magukat, annál könnyebb egy egészséges életet leélni.