Az energiapiac változása napelempályázatok által

A magyar gazdaság és energiaipar egy olyan hálózat, ami rengeteg világméretű dologtól függ. Számtalan olyan cikk van, amit mi magunk nem tudunk megtermelni, ám lehetőségünk van importálni azt másik országokból, és a különböző államok közötti megállapodások képesek ezt olyanná alakítani, hogy mindkét félnek jó legyen. Ám ezen felül Magyarország elsősorban az Európai Únió része, ami a közös kereskedelmen alapszik, így minden nehézség nélkül számtalan olyan dologhoz tudunk akadály nélkül hozzájutni, ami egyébként problémásabb lenne. A nálunk lévő sok adó az, ami ennek a dicsfényét kicsit háttérbe szorítja, így lehetséges az, hogy egy pár országgal arrébb lévő dolgot olcsóbban tudunk megvenni kint, mint nálunk.

Na de van a gazdaságnak egy ma eléggé élénkítő szereppel bíró mozzanata, amit a http://napelempalyazatok.hu oldalon jól át lehet vizsgálni. Ez gyakorlatilag abból áll, hogy az eddigi energiafüggőséget, ami a magyar gazdaságot nagyban meghatározta, azt kicsit át lehet alakítani olyan módon, hogy ha pályázunk napelemrendszer kiépítésére, melynek elkészülte után végül mi magunk is áramtermelőkké tudunk válni, ezzel ha csak egy kicsit is, de függetlenítve magunkat a világméretű események alakulásától.

Ez hogyan történik meg a gyakorlatban?

Úgy, hogy pályázás után tíz százalék önrésszel lehetőségünk van kamatmentes hitelhez jutni, amivel kiépíthetünk egy olyan napelemhálózatot, ami a tervezés alapján le fogja fedni az általunk fogyasztott energiamennyiséget. Ehhez egy részletes, hosszú tervezési folyamat szükséges, hogy megfelelő teljesítményű legyen a leendő rendszerünk, hogy az mindenképpen ki tudja váltani a villanyszámlánkat.

Aggodalomra semmi ok, mert ha bármelyik irányba kicsit is eltolódik a dolog, akkor a két különböző telepítési módszer egyaránt orvosolni tudja az ilyen helyzeteket. Mikor történhet ilyen? Akkor ha a vártnál sokkal felhősebb idő van huzamosabb ideig, ezért a napelemek nem tudják azt az energiát előteremteni, mint, ami szükséges lenne.

Ilyenkor a hálózatra rákötött napelemrendszer azt csinálja, hogy lehetőség van az elektromos hálózatról ugyanúgy fogyasztani energiát, mint egy átlagos villanyóra esetében, ha pedig mi termelünk túl sokat, akkor meg szépen odaadjuk az ELMŰ-nek a megtermelt felesleges áramot, amit ők megvásárolnak tőlünk.

Ám ha az elszeparáltabb telepítési rendszert használjuk, amit szigetüzeműnek hívnak, akkor nem vagyunk rácsatlakozva az elektromos hálózatra, hanem egy zárt rendszerünk van, ahol a korábban megtermelt fölösleges energiát elraktározzuk a rendszerhez tartozó akkumulátorokban, és szükség esetén, éjjelente, és hidegebb, borús napokon onnan nyerjük az energiát.

Minden kicsit is intelligens ember tisztában van azzal, hogy a nap nem süt mindig, ezért eleve úgy vannak ezek a rendszerek kitalálva, hogy áthidalják az ilyen jellegű problémákat.