Pannon-info.hu az igazságosságért

Egészséggel, társadalommal, magyar problémákkal foglalkozó blog-magazin

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Miért késik a napelemes cserép gyártása?

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwittervipstart.hu

napelemes_cserepÉn először 2009-ben hallottam a magyar fejlesztésű napelemes cserépről. Természetesen megdobogtatta magyar szívemet, hogy ismét egy magyar feltaláló bizonyította képzettségét, kreativitását, nagyszerűségét a világnak. Miután a napelemes tetőcserepet bemutatták a münchen-i , majd a budapesti szakmai kiállításokon, erőteljes nemzetközi érdeklődés bontakozott ki a termék iránt. Frissítés 2012.01.16.: legfrissebb információim szerint, melyeket Tóth Miklós Úrtól kaptam,

 

az derült ki, hogy az Idea Solar napelemes cserép gyártását idén tavasszal kezdik el végre. Amint további információ lesz, azt közzéteszem. 

A Tóth Miklós által feltalált napelemes tetőcserép a világ 180 országában élvez szabadalmi oltalmat, így már csak gyártást kellene elkezdeni.

Előbb 2009 tavasza, majd 2009 novembere volt a gyártás megkezdésére megjelölt határidő, azonban a napelemes cserép gyártása még mind a mai napig nem kezdődött meg.

napelemes_cserep_1Vajon mi a késés oka? A válasz természetesen jellemzően magyar: A késés oka az, hogy Tóth Miklós nehezen tudja a projekthez összeszedni a megfelelő tőkét, a magyarországi bankok hitelére nem számíthat, és a kormánytól is nagyobb támogatásra számított.  A projekt uniós pályázaton 46 millió forintos támogatásban részesült. A zöldmezős beruházás keretében létesülő gyárkomplexum és a speciális technológia azonban több százmillió forintba kerül.Nem az lenne a normális, hogy a kormány mgpróbálna minél több segítséget nyújtani, illetve minél inkább bekerülni a napelemes cserép projectbe, minél több álami tulajdonhányaddal? Ehelyett majd külföldi magáncégek lesznek a résztulajdonosok! Nagyon okos, gratulálok a magyar kormánynak!(Az Ikarus ügy is hasonló!)

 Tóth Miklós szerint a szűk hazai piac miatt nehéz nagy volumenű és kedvező hitelhez jutni, ezért mindig külföldi partnerek után kell nézni. A magas hazai alapkamat miatt külföldön jobb kondíciójú hitelt lehet felvenni, a hazai vállalkozások évtizedek óta versenyhátrányban vannak. A feltaláló jelenleg is 4-5 külföldi partnerrel tárgyal.

Szavaiból az is kiderült, hogy nem az eredeti helyszínen, Harsányban építik fel a gyárat, hanem Miskolcon, ahol egy meglévő épületet alakítanak át. Éves szinten egyelőre 3 millió cserépben gondolkodik. A szám a piaci igényektől függően növekedhet.

Más országokban már léteznek tetőcseréppel együtt szerelt napelemek, amelyeket gyártanak is, de azok egészen más szisztémára épülnek: nem a cserépbe épül be a szerkezet, hanem egy meglévő cseréphez erősítik a napelemet. Hazai szinten is megjelent egy szabadalmi visszaélés, amelynek terméke éppen úgy néz ki, mint Tóth Miklós találmánya. Ezt a napelemes tetőfedő modult interneten is árulják. A termék szabadalma azonban a Magyar Szabadalmi Hivatal által kiadott minősítés szerint érvénytelen, mivel technológiai újdonságot nem tartalmaz. A szabadalmi leírás nem a napelemes cserépről szól, hanem egy elektronikai megoldást foglal magában, ami azonban nem jelent újdonságot. Tóth Miklós idén tavasszal feljelentést tett a rendőrségen, és jövőre várhatóan bíróságra kerül az ügy.

A napelemes  cserép tulajdonságai:

jomagyar_reklamA napelemes cserép alapanyaga speciálisan kifejlesztett kompozit, benne szilíciumkristályok segítenek az áramátalakításban. Ennek 10 %-kal jobb a fényáteresztő képessége, valamint kétszer hosszabb az élettartalma, mint a kapható napelemes rendszereknek. Beépített akkumulátorral fogják gyártani, ekkor a napközben megtermelt energiát 8-10 óráig tárolja, vagyis 24 órás felhasználást tesz lehetővé. A napelemes cserép további előnye, hogy nemcsak délben jó a hatásfoka, amikor a nap sugara merőlegesen éri a napelemet, hanem gyakorlatilag reggel héttől délután ötig mindig adódik megfelelő felület. Így összességében kb. 60-70 %-kal nagyobb az energiahozama, mint a hagyományos terméknek. Ráadásul a visszaverődő fényt is hasznosítja. Minden tetőtípusra felszerelhető, műemléki környezetbe is beilleszthető. Bármilyen formában, méretben és színben gyártható, nincs szükség a födém átalakítására sem.

További előnye, hogy egyenként cserélhetők a cserepek, illetve könnyen bővíthető a rendszer, mivel az egyes elemek vezeték nélkül is összekapcsolhatók, teljesítményük összeadódik. A meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztat, ezután a megrongálódott darab egyszerűen kiszerelhető, így nincs szükség az összes elem cseréjére. Ezzel szemben a hagyományos kiépítésű napelemek javításakor gyakran az egész egységet kicserélik. A napelemtáblák sorba vannak kapcsolva, ezért ha a rendszerből egy napelem is megsérül, a működés megszakad.

A napelemes cserép várható ára:

Míg egy 180 wattot termelő hagyományos napelemes tábla ára megközelíti a 240 ezer forintot – valamint meg kell vásárolni a tartószerkezetet -, addig az ugyanekkora kapacitású egységnyi napelemes cserép ára 180 ezer forint körül alakul – mondta el Tóth Miklós. Egy darab cserép ára a jelenlegi árszinten számolva 60-80 euró lehet.

Magyarországon várhatóan 12 havi kamatmentes kölcsönkonstrukciót dolgoznak ki. 10 darabos csomagokban gondolkodnak, aminek teljesítménye 240 W lehet, vagyis egy cserép 20-24 W-ot képes termelni. Egy kb. 100 nm-es családi ház összenergia-igényét kb. 250 darab napelemes cserép termelheti ki, vagyis a befektetett pénzt tekintve 6-8 éves megtérüléssel számolhatunk. A cserép súlya típustól függően 1,2–1,5 kg között váltakozik. Egy számítógép üzemeltetéséhez 4, míg egy hűtő működtetéséhez 8 cserép szükséges.

 

Vélemények  

 
#16 VÁ: Miért késik a napelemes cserép gyártása?györgy vincze 2012-10-18 14:55
Képzeld el a háztetődet száz darab napelemes cseréppel befedve tíz év múlva .Minden cseréphez két vezeték hát ennyi meghibásodási lehetőség.Ha beírod a keresőbe ,hogy,,Tic Solar,, látni fogod,hogy a világon hányan próbálnak ebből terméket csinálni húsz éve.Aztán attól hogy ráraggatunk néhány napcella darabot egy cserépre attól nem biztos hogy húsz wattot fog adni ,aztán aki látott már közelről húsz wattos napelemet az tudja jól hogy a legnagyobb energiasűrűségű egykristály cellából az tudja ,hogy nehezen fér el egy hagyományos cserépen.Aztán ha azt is tudod,hogy az egykristály cellának egy részét nem érheti a sugárzás a cserép görbítése miatt akkor jóval kevesebb az energiatermelés
Aztán már sok -sok éve befedik a házakat napelemekkel .Aztán ha megkérdezné valaki ,hogy mennyiért fedném be a házát napelemes cseréppel ,,hát ,,nem vállalnám az biztos,, Ennyi röviden.
Idézet
 
 
#15 VÁ: Miért késik a napelemes cserép gyártása?Sándor László 2012-10-17 01:54
az én jelenlegi számlám 1500/hó fűtéssel együtt.Ez egy évben 180 000. ez 4 év alatt 720 000.
125 db cserép ára kb 2,5 millió-kérdés persze, kibír-e 4 évet a napelemes cserép?
2.5 milláért már meg lehet csinálni egy visszatápláláso s rendszert, amikor is a nyári többletenergiát át lehet adni az áramszolgáltató nak, és télen visszavételezni ..azt hiszem, le kell mondanom erről a cserépről...és akkor még nem szóltam az akku-problémáról...pedig már kezdtem reménykedni..
Idézet
 
 
#14 VÁ: Miért késik a napelemes cserép gyártása?Szakács Krisztián 2012-04-25 08:44
Üdv!

Szeretnék vásárolni hol és kitől tudom ezt megtenni?
Idézet
 
 
#13 VÁ: Miért késik a napelemes cserép gyártása?Réti László 2012-01-30 15:06
Magyarországon az a baj,hogy a találmányi hivatalba olyanok ülnek akiknek nemérdeke az hogy mit találsz fel. pl TV-számtech. vagy bármi ennek az orszégnak semmisem jó
Csak amiböl hasznot tud hajtani önmagának.
Idézet
 
 
#12 Admin 2011-12-28 10:42
Kedves Gáspár!
Szerintem agyártót próbálja megkérdezni.
Üdvözlettel:Zal án
Idézet
 
 
#11 Pap Gáspár 2011-12-28 10:39
T Cím!

Tudható már mikorra várható a tényleges gyártás időpontja?

köszönettel
PG
+36305785558
Idézet
 
 
#10 jozsef petro 2011-12-21 12:46
Nagyon várom én is! Tervbe vettem , hogy legalább kettő kW-teljesítményt felszerelek. DE az nagy kibabrálás lenne, ha az akkut a cseréppel egybeépítenék!
Az akku múlandó.
Teljesen felesleges ellenőrizhetetl en a cserépbe építve.
Idézet
 
 
#9 Admin 2011-10-27 17:41
Tisztelt Géza!
Köszönöm válaszát és ha van további információja a rendszerről, - mert a gyár nem válaszol kérdéseimre - akkor kérem ossza meg velünk.
Üdvözlettel:Zal án
Idézet
 
 
#8 Nagy Géza 2011-10-27 09:10
Tisztelt Zalán!

Elnézést, ha félreérthető volt a hozzászólásom, de nem állt szándékomban senkinek sem ajánlani semmit. A számítás is csak nagyvonalakban volt számolva. A fűtésről nem ejtettem szót, természetes, hogy azt külön kell kalkulálni. Szándékosan nem írtam véleményt, de ha már így reagált akkor leírom, hogy szerintem még a 4 év megtérülés is sok, mert addigra tönkre megy az akkumulátor, és lehet cserélni.
Üdvözlettel: Géza
Idézet
 
 
#7 Admin 2011-10-26 12:51
Kedves Géza!
A villanyszámlámo n a kWh ára 48 Ft körül jön ki, mindennel együtt.. A napsütéses órák száma Magyarországon 1900-2100 per év,ami 2000-el számolva kb. 5,5 órás napi átlag. Ha nem süt a nap, több, mint egy éjszakán át - ami igen gyakori - akkor Ön mit csinál a napelemeivel. Egyébként Ön ezzel szeretne fűteni is? Mert ha nem, akkor ezt a rendszert a fűtésrendszeren felül kalkulálja kérem a ház költségeibe.
Akkumulátor élettartam? Hány ciklust bír? A Li-ion-os akksik 2000 ciklust bírnak, az nem túl sok ám.
Javaslom gondolja át, mielőtt másoknak ajánlja a rendszert. Én a passzív házhoz közelítő építészetben látom az értelmet és jövőt, amikor nem ilyen 4-5 milliós (hőszivattyú dettó) rendszerekben kell gondolkodni és a meghibásodás mentes 20 évért imádkozni, hanem egy 4-5 kW-os fatüzelésű kályhával, környezetbarát módon be lehet fűteni a házat.
Üdvözlettel:Zal án
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Egészségvédő cikkeket kérek!

tudatos


Iratkozzon fel híreinkre!

Hirdetés

Stat

Legutóbbi vélemények

Szavazás

Legyen magyar non-profit bank?