Pannon-info.hu az igazságosságért

Egészséggel, társadalommal, magyar problémákkal foglalkozó blog-magazin

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése

Függőleges tengelyű szélerőmű!!

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwittervipstart.hu

fuggoleges_tengelyu_szeleromuIsmét egy magyar találmány "borzolja a kedélyeket" a világban!Dr. Györgyi Viktor kifejlesztette a függőleges tengelyű szélerőművet, ami az alternatív energiatermelés piacát forradalmasíthatja. A professzor a világszabadalmat nem viszi se Amerikába, se Kínába, itthon épít gyárat és kutatóintézetet. EU-s támogatást nem kapott eddig.Az új, függőleges tengelyű szélerőmű 50 %-al...

Frisssítés: A Windkraft Kft. honlapja sincsen már meg...

több energiát termel költségarányosan, mint a hagyományos oszlopra szerelt 3 vagy többlapátos erőművek. Nem kell szélirányba állítani,stabilabb,könnyebben telepíthető, soha nem kell a toronyba felmenni javítás végett. A széliránytól független az új függőleges tengelyű szélerőmű teljesítménye.Megtérülése és beruházási költsége 40 %-al kevesebb, mint a hagyományos lapátos erőműveké.

Friss hír: Sajnos a Widkraft KFT. nem válaszol érdemben kérdéseinkre, csak semmitmondó üzeneteket küld, melyben tájékoztatnak, miszerint amint lesz fejlemény az ügyben, jelezni fogják. Tehát haladásról nem tudnak beszámolni, ami azt valószínűsíti, hogy leállt a project. Ime a levelük:

"Tisztelt Briglovics úr!

 Amint újabb fejlemény lesz a fejlesztésünkben, értesíteni fogjuk Önt.

 Üdvözlettel,

 Kovács Tamás

ügyvezető-Windkraft Kft."

A Windcraft Kft. honlapjáról:fuggoleges_tengelyu_szeleromu_1

Rövid leírás

Függőleges tengelyű szélerőmű főbb elemei
• Felépítmény
• Forgórész 
• Generátor

Jelen szakaszban van működő modellünk, melynek megmértük paramétereit. Néhány hónapon belül elkezdjük egy ipari méretű kísérleti szélerőmű felépítését. A kísérleti változat tervezett felépítési időtartama hat hónap.

 Részletes leírás

 A tervezett kísérleti függőleges tengelyű forgórésszel ellátott szélerőmű a vízszintes tengelyű szélerőművek hátrányaival nem rendelkezik, és telepítési, üzemeltetési költségei lényegesen alacsonyabbak annál. Végső soron azonos megtérülési idő mellett a termelt energia költsége lényegesen alacsonyabb lesz, összemérhetővé válik a hagyományos energiatermelési költségekkel.

 Az általunk tervezett függőleges tengelyű szélerőmű előnyei a jelenlegi vízszintes tengelyű szélerőművekhez képest:

 • A függőleges tengelyű szélerőművel termelt villamos áram önköltségi ára fele (nagyobb átlagos szélsebesség esetén egy ötöde), a jelenlegi vízszintes erőművek által termelt áram önköltségének.
 • Az általunk javasolt erőmű élettartama 2-3-szor nagyobb, mint a jelenlegi erőműveké, nem kelt zavaró hang és fény effektusokat.
 • Nem kell leállítani 90 km/h-nál nagyobb szél esetén, mert a földön előforduló bármilyen sebességű szél esetén működőképes és jó hatásfokkal hasznosítja a szél, szélsebességgel köbösen arányos energiatartalmát.
 • A szél irányára nem érzékeny, a bármely irányból érkező szelet egyaránt jól hasznosítja.
 • Nincs szükség a generátor és bonyolult szabályzó berendezések magasban való elhelyezésére, mert minden berendezés az erőmű alatti gépteremben, kényelmesen szerelhető módon van elhelyezve.
 • A gépteremben elhelyezett berendezések karbantartása egyszerű, az erőmű föld feletti része gyakorlatilag karbantartást nem igényel.
 • Az erőmű szilárdságtani konstrukciójából adódóan a jelenlegi szélerőműveknél sokkal nagyobb, egységenként akár 50-100 MW teljesítményű erőművek is építhetők.
 • Mivel zárt térbeli egységet képez, ezért a madarakra teljesen veszélytelen.
 • A környezetre káros hatása nincs.

Újabb magyar csoda

Dr. Györgyi Viktor 2007-ben bejegyzett grandiózus világszabadalmát, a függőleges tengelyű szélerőművet hamarosan gyártani fogják Magyarországon. A professzor és munkatársai kutatóállomást építenek Felcsúton, míg Bicskén a turbinagyártáshoz fejlesztik a gyártókapacitást.Pannon-info.hu
Az új típusú szélerőmű sokkal hatékonyabb a jelenleg is használatban lévő vízszintes tengelyű, háromlapátos szélerőműnél, forradalmasíthatja a megújuló energiatermelés piacát. Bár Györgyi urat a világ valamennyi tájáról megkörnyékezték már, és nem kapott Európai Uniós támogatást a GVOP programból forráshiányra hivatkozva, mégis Magyarországon akarja tartani a szabadalmat, és itt indítja be a termelést.
A téma fontosságát legjobban Dr. Lukács György professzor véleménye tükrözi, amely szerint a transzformátor feltalálása óta Magyarországon a villamos iparban ilyen nagy jelentőségű találmány nem született.

50 milliárdos összberuházás

Az új típusú szélerőmű 10 méter magas prototípusát már megépítették Felcsúton egy 27 hektáros területen, amely hozza a várt mérési eredményeket. E mellé terveznek egy újabb, 33 méter magas erőművet. Itt fog felépülni a kutatóintézet is. A tervek szerint 100 kW-os, 1 MW-os és 10 MW-os turbinákat gyártanának, egy 100 kW-os kísérleti turbina már alkatrészekben le is van gyártva, egyelőre a hivatalok engedélyeztetési procedúrái zajlanak.
A termelés beindításához a kezdeti beruházás költsége 10 milliárd forintra rúgna, míg ha teljes kapacitással beindulna a gyártás, annak költsége megközelítené az 50 milliárd forintot, ahol kezdetben közel 1000 főt tudnának munkához juttatni. Később a folyamatosan jelentkező külföldi igények miatt több tízezer főnyi munkaerőre is szükség lehet.
A termelés során a turbinát, a generátort és az energiatárolás segédberendezéseit gyártanák - magyarázza a terveket Dr. Györgyi Viktor.

 

 

 

 

Vélemények  

 
#2 VÁ: Függőleges tengelyű szélerőmű!!Hula Antal 2012-11-18 19:06
Én nagy jövőt látok ebbe a találmányba.Az ország bármely területén valósul is meg,és nem kell politikai szagot adni ennek mert! az odavaló politikus úr még az apukája herezacskójába volt amikor ez a mérnök úrnál már papíron létező fogalom volt!
Idézet
 
 
#1 Tényleg hisztek bene?kokó 2012-07-01 14:03
Az ötlet jó, de miért Felcsút?
Reménykednek, hogy a helyi származású, de országos diktátor, majd ad hozzá pénzt? Ha eddig nem adott, akkor gondolom, már megpróbálta fillérekért megvenni, de az ötletgazda nem adta, így marad a karhatalmi elvétel, vagy az ipari kémkedés. Ahogy ez már rengeteg magyar találmány ügyében megtörtént. Jövőre majd szabadalmaztatj a valami izraeli cég.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Egészségvédő cikkeket kérek!

tudatos


Iratkozzon fel híreinkre!

Hirdetés

Stat

Legutóbbi vélemények

Szavazás

Legyen magyar non-profit bank?