Pannon-info.hu az igazságosságért

Egészséggel, társadalommal, magyar problémákkal foglalkozó blog-magazin

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwittervipstart.hu

pangasius_tapanyag_tapFrissítés: cikkünk már régi, ezért elavult információkat tartalmazhat. Természetesen véleményem, hogy kellemetlen szagú, sárgás és laza szerkezetű volt az általam megsütött Pangasius húsa, fennáll. Az európai élelmiszer riasztások -RASSF-(RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed) honlapja:https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/ . Üsse be a subject ablakba a Pangasius szót és meg fogja látni, hogy Európában 169 eu-s riasztás volt az elmúlt években pangasius hal ügyben. Ajánljuk minden médiának a lista közzétételét. Hamarosan érdeklődünk a magyar hatóságnál is, hogy ők hányszor és milyen vegyületekre vizsgálták az importot az elmúlt években. A válasz megérkezett.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal levele megérkezett, sajnos PDF-ben, ezért csak a lényeg: a magyar fogyasztók biztonságban vannak!!

A RASSF riasztások száma valóban magas és aggodalomra adhat okot, azonban az elosztási listák szerint Magyarországra egyetlen esetben sem érkezett szállítmány a kifogásolt termékekből.

A Magyarországon elvégzett vizsgálatok száma és eredménye a következő: 2007-2012 között 194 mintából 349 vizsgálatot végeztek a magyar laborok és egyetlen esetben sem találtak a jogszabályokban meghatározott  értékektől  eltérő mértékben jelenlévő paramétert, amely hatósági hatósági intézkedést tett volna szükségessé!! Éljen! 

Sajnos azonban a vizsgálati jegyzőkönyvek nem tekinthetőek meg, csak a vizsgálat kérője által.

Eredeti cikk 2011. jan. 30.: Milyen gyanus kinézetű és szagú ez a tengeri hal, gondoltam, mikor elkezdtük kiolvasztani a Pangasius feliratú vietnámi fagyasztott halat. Gyorsan rájöttem, hogy tavi halról van szó. Nagyon laza szövetek, kellemetlen szag, enyhén sárgás  hússzin és magas víztlartalom jellemzi a Pangasius-t. Ő a vietnámi (Dél-Kelet Ázsia területén mindenhol megél) cápaharcsa, amit táppal növesztenek gyorsan, mint a tápos csirkét. Helyette egyen inkább pl. a Hortobágyi Halgazdaság ZRT. által tenyésztett, a Biokontroll Hungária Kht. által ellenőrzött bio magyar pontyot és balatoni keszeget! Helyi termék=Helyi munkahely... 

Milyen vízben is tenyésztik a Pangasius halakat? Arzén, nehézfém, a poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs), fémszennyeződések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és hexaklórbenzol (HCB)). A
 jomagyar_111Mekong folyó az egyik legszennyezettebb folyó a bolygón, és ezért az itt tenyésztett ( afolyóból nyerik a vizet) pangasius szennyezettsége nem kérdés. Francia források szerint a laboratóriumi mérések eredményeit nem veszik figyelembe a piaci szereplők, a szupermarketek ugyanúgy eladják, pedig már a lakosság is tud a Pangasius szennyezettségéről.

"A cápaharcsa - vagy köznapi nyelvén pangasius - a harcsafélék családjába tartozik és Délkelet-Ázsiából származik. Erőteljes teste sötét szürkéskék, hasa ezüstös. Színárnyalatok különbözhetnek egymástól az életkoruk szerint: a kisebb példányok háta sötétebb szürke az idősebbekké pedig barnásabb. Kifejletten a szabadban elérheti a 130 cm-ert is és a 44 kg-ot.

Keskeny hátúszója mögött zsírúszót visel. Farokúszója nagy és erős. Apró kidülledő szemével igen rosszul is lát és ijedékeny. Nappal aktív, mozgékony hal amit nagy mennyiségben tenyésztenek halgazdaságokban és jó sporthalnak is tartják Thaiföldön.

pangasius_hypophthalmus2003-ben az amerikai haltenyésztők tiltakozása miatt tiltólistára került és más nevekkel kezdték importálni az USA-ba (swai, stripe catfish). 2007-ben a WWF bojkott listájára is felkerült mert a tenyésztési módszerek környezetkárosodást idéztek elő."- Kétes Áruk.hu

De ide helyezek egy linket a Kétes Áruk.hu-ról: link a Pangasius mérgező anyagaihoz , horror felsorolás lesz!

Összefoglalva tehát: mit gondolunk a vietnámi testvéreink hogy is csinálják a tenyésztést? Én, mint halimádó és horgászember, azonnal gondoltam, hogy tápozzák a halakat, jobb esetben tavi tartásban, rosszabb verzióban tartályos neveléssel. Persze, hogy erről van szó: a profit és/vagy a megélhetés utáni hajsza már az egész világot megmérgezte: minél hamarabb, minél több húst akarnak a termelők termelni. Már írtam a tápos csirke esetéről, az ugyanez a helyzet. Hormonokkal, génmódosított takarmánnyal, halliszttel, egyéb ipari fehérjemaradványokkal etetik az állatokat az intenzív gazdaságokban. Többek között ezért kell leszokniunk a Tesco, Lidl, Cora, Auchan Penny Market és társaik használatáról. Ezeknél a multiknál a legkiélezettebb a profithajsza, ezért ők bármire képesek, behozzák a külföldi termékeket, éhbérért alkalmazzák a magyarokat, csökkentik a munkahelyek számát.

Vegye a húst megbízható magyar termelőtől, ha lehet, tekintse meg a telephelyet, mert közöttük is sok csaló, aki tápost árul. De pl. az Újpest Csarnokban, vagy a rákospalotai Wesselényi piac csarnokában igazi takarmányon is nevelt csirkét lehet venni a Tesco-s csirke áráért: 750 Ft ! Ne egye a Tesco-s csirkét, mert egészségtelen és ehhez képest drága. Egyébként pedig minden magyar, aki a Tesco, Lidl, Cora, Auchan, Penny Market és a hozzájuk hasonló külföldi tulajdonú helyeken vásáról, az országának a munkahelyeit csökkenti és mezőgazdaságát, iparát, egyszóval gazdaságát rombolja, valamint a profitszivattyú mechanizmusával rengeteg pénzt von ki a magyar gazdaságból.

Hamarosan meg fogom keresni a magyar pontytenyésztőket is ezzel a témával. Vajon a nálunk kapható ponty mennyire tápos etetésű? Az afrikai harcsának hívott halról már hallottam, hogy tartályban tenyésztik szerencsétleneket!

Nos, akkor lássuk, hogy hogy is megy a vietnámi pangasius tenyésztése és hormonkezelése: Némi gyógyír megviselt gyomrunknak(miután elolvastuk a méreglistát), hogy a WWF 2007 óta vizsgálta a problémát és 2010-re megalkotta a pangasius standar-et, mely ellenőrzöttebb körülményeket teremtett elvileg. Itt az angol nyelvű link: WWF-Pangasius Standards. Írtam levelet a WWF-nek is, ha válaszolnak, közzéteszem.

Ez pedig egy angol link, hogy mivel serkentik a pangasius/cápaharcsa halak növekedését: Biomin Nem ajánlom a fogyasztását még az ellenségemnek sem!

Közben a WWF válaszolt az USA-ból: levelük lényege, hogy már sikerült megállapodni a vietnámi kormánnyal, hogy ellenőrizni fognak valamennyi gazdaságot. Persze ettől még táppal etetik a pangasius- cápaharcsa halakat!!! Tehát továbbra sem egészséges, természetesen kifejlődött halakról van szó és továbbra sem tiszta vízben tenyésztik őket.

 

 

Vélemények  

 
#52 VÁ: Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!Admin 2012-07-24 12:46
Most értem vissza Bp-ről, de azért folytassuk. Alapvető eltérés van a felfogásunk között hölgyem. Örülök egyébként és köszönöm, hogy Önnel kultúráltan tudok vitázni, nem úgy, mint eléggé közönséges és személyeskedő Pál Lászlóval.
Tehát: én semmilyen formában nem tudom senkinek ajánlani az intenzíven tartott tápos halak vagy bármilyen állatok fogyasztását. Akár határérték alatt vannak benne vegyi anyagok, akár nem. Ön ugye nem képzeli, hogy a Mekong delta egy tiszta környezet, amit példaként lehetne bemutatni. Ha Európában már volt 169 riasztás, az azt jelenti ugye?, hogy valami ott nincsen rendben és 1-2 év alatt csodákat tenni már csak a medrekben elraktározódott szennyezések miatt sem lehetséges. Akkor miért ajánlja ön mindenkinek ezt a tényleg nem minőségi halat olyan magabiztosan?
Embertelenül vannak tartva, embertelen munkát végeztetnek ott az emberekkel, sok tó a Mekongból kaphatja a vizét, a hús nem egy minőségi hús, problémás a hűtési lánc korrekt fenntartása a jelek szerint és természetesen nem a magyar munkahelyeket erősítjük ezekkel a termékekkel, hanem a vietnámit. Ja, és 169 esetben be sem engedték az EU-ba ezeket a halszállítmányo kat, önöknek pangasius pártiaknak ez sem mond semmit. Tudják az ellenőrzéseket ki is lehet ám játszani, valószínűleg vannak olyan kemikáliák, amiket ki se tudnak mutatni, illetve nincsen rá gyakorlat, procedúra.
Azt hiszem ezek racionális érvek a panga megvétele ellen, de akinek az kell, az egyen sokat. Azt hiszem egyelőre kitárgyaltuk a témát és teljesen merevek az álláspontok, tehát igazából várjuk meg a magyar hatóságok válaszát.
Idézet
 
 
#51 VÁ: Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!Kriti Kusan 2012-07-24 10:43
1. Idézetet tőlem, hogy vagdalkoznék
2. Nem politikai vitát folytatunk, tehát a diktatúra termékei megjegyzésbe részletesen nem megyek bele. Egyébként bármiféle terméket nem diktatúra, hanem emberek (és ha diktatúra van, akkor nem a diktátor) állítják elő. A 169 riasztás azt jelzi, hogy a szállítmányok egy része valóban nem megfelelő minőségű. De nem régen elég sokat lehetett olvasni a német dioxinos ügyről : "Németországban egy cég nemrég feltehetően háromezer tonna, ipari felhasználásra szánt, szennyezett zsírsavakkal látott el több állateledel-készítőt. A dioxinok különböző vegyi folyamatok nem kívánt melléktermékeké nt keletkeznek, a vegyületcsoport egyes tagjai rákkeltő hatásúak.""A dioxinszennyezé s miatt több mint 4700 német gazdaságot zártak be a német hatóságok." Tehát a csalás, szélhámosság, rossz termék előállítása nem politikai rendszerfüggő. És itt Európában IS szegik meg az előírásokat.És Németorszot -gondolom- ma nem tekintjük diktatúrának. És a 4700 jóval nagyobb szám, mint a 169.
De ettől még nem mondható, hogy minden német sertéshús szennyezett és rossz és ne fogyasszuk. Akárcsak a korában jelzett magyar paprikaprobléma kapcsán sem kell arra buzdítani, hogy ne fogyasszanak Magyarországról származó paprikát. A vietnami pangasiusra ugyanez vonatkozik. Ami rossz belőle azt vissza kell fordítani, illetve nem szabad forgalomba engedni. Magyar pangasius pedig nincs
3. A heckre is szükség van, mert aki szereti, miért ne egye. Persze, ha volna magyar (itt tenyésztett) heck megfelelő áron és minőségben akkor a magyar fogyasztását kellene propagálni.
4. Gazdaságosan csak nagyüzemi termeléssel megy a dolog. Sajnos. De ha nem lenne nagyüzemi termelés, akkor sok-sok 'dologból' (serés, baromfi stb.) nem lenne elég és az árakat sem tudná megfizetni az emberek többsége. A magyarországi haltenyésztés is döntően nagyüzemi.
5. Ön írta, hogy a nem megfelelő minőségű szállítmányt visszafordított ák, viszaküldték. EZZEL egyerértek. De azzal, hogy emiatt a jó minőségűt se fogyasszák az emberek, azzal nem.
6. ÉPP ezt írom én is. NINCS tiltás. Ha MINDEN szállítmány problémás lenne, akkor pedig LENNE. Tehát a rosszat vissza kell küldeni, vagy megsemmisíteni, a jót pedig fogyassza, aki szereti. MONDOM A JÓT !
7.Ízlés kérdése, hogy ki mit szeret, így van. És pénztárca kérdése, hogy ki mit tud megvenni. Ez is igaz. TEHÁT aki szereti a JÓ MINŐSÉGŰ pangasiust, az megveszi jó áron és megeszi. Pont. A rosszat pedig nem szabad beengedni. De az nem ízlés és pénztárca kérdése,amiről wbben a pontban írtam (hogy bármely fagyasztott árunál előfordul probléma, ha nem tartják be az előírásokat (nem csak a pangasiusnál)
8. A példáknál maradva az Argentinából történő heck 'utaztatás' nem felesleges, mert ott halásszák a hecket. A Vietnámból történő pangasius 'utaztatás' sem az, mivel Európában, illetve Magyarországon nem tenyésztik. Ennek a világválsághoz semmi köze.
10. www.delforg.hu/.../a-pangasius
Idézet
 
 
#50 VÁ: Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!Admin 2012-07-24 09:57
Elöljáróban: megkerestem amagyar hatóságokat az ügyben és megkérdeztem, hogy hol láthatóak jegyzőkönyvek a Mo-ra behozott pangasiusokról.
Rendben, bár csomagokat kéne feladnom, készülnöm a hétvégi vásárra, ahol kiállítunk, illetve kiszáállítanom az egészséges élelmiszereinke t, nem magyarázni valakinek, hogy miért ne egyen büdös halat, 169 EU-s riasztással, de legyen:
1.Milyen idézetet?
2.Rendben, van létjogosultsága , de ön miért is kardoskodik egy diktatúra termékei mellett 169 riasztással?Ez önnek miért is értelmes?
3.A Heck-re is vonatkozik a kritika.
4.Bostoni példa? Biztos lehet tiszta vízben is táppal intenzíven növeszteni a halakat.Ez önnek kell?
5.Tényleg nem írta , én sem állítottam,hogy mondta, tehát mellébeszélés. Mi itt a vietnámi pangasius 169 EU-s riasztásáról beszélünk, aminek a linkjét ön megpróbálta sokáig tagadni, megkérdőjelezni .
6.Hol olvasott ön betiltásról a cikkben? Én nem találom. A jelentő országok már a beléptetésnél visszaküldték a halakat.
7.Ízlés és pénztárca kérdés.
8.Felfogás kérdése, a liberális gazdaságpolitik a, ami ezt is magában foglalja miatt lesz és van világválság. A felesleges utaztatás, környezetszenny ezés miatt is.
10. 46. számú véleményben adott link nem működik értelemszerűen. Azután reagáltam.
Üdvözlettel:Zal án
Idézet
 
 
#49 VÁ: Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!Kriti Kusan 2012-07-24 09:36
Fussunk neki még egyszer.
1. Akkor hát tisztázódott, hogy nem vagdalkoztam, mivel ilyen idézetet tőlem senki nem talált
2.Nem a külföldi termékek nemzetközi utaztatásában hiszek.Viszont abban sem hogy ennek ne lenne létjogosultsága .
3.Megemlítem, hogy a hekk, vagy heck fogyasztására buzdítás Dél-Amerikai eredettel épphogy nem tőlem hangzott el itt. :-) Arra nem vonatkozik az utaztatási kritika? :-)
4.A bostoni példára semmi reagálást nem kaptam, pedig abból az is látható, hogy a pangasiust megfelelő körülmények között is tenyésztik nagy mennyiségben.
5.Nem írtam, hogy mindig és mindenütt, minden termelő megfelelő feltételeket biztosít, de ez nem csak a pangasiusra vonatkozik ( lásd a magyar paprikabotrányo kkal kapcsolatos párhuzamot, vagy a felszámolt, illetve büntetett magyar hústermék előállítók és forgalmazók példáját)
6.Továbbra sem kaptam egyetlen európai országra vonatkozóan sem adatot, hogy BETILTOTTÁK volna a pangasius forgalmazását. Nem gondolom, hogy hatalmas, minden országra vonatkozó összeesküvés volna a vietnámi pangasius tenyésztés érdekében.Idéztem is "Én Norvégiában élek, ahol köztudottan rengeteg halat esznek. Mégsincs rossz híre a pangasiusnak. Pedig igen szigorú előíírások vannak az élelmiszerekre."
7. Bele néztem néhány sütő, főző honlap tartalmába és jó néhány helyen dícsérik a pangasiust. Esélyes, hogy ahol rossz állagot tapasztaltak, jelentős részben a hűtőláncban jelentkező problémák következményei (bármely fagyasztva szállított és tárolt terméknél előfordul, hogy ha nem tartják be a szabályokat és a termék felolvad és újrafagyasztják akkor fogyasztáskor már rossz minőségű lesz az élelmiszer. Ez csirke, sertéshús marhahús stb. esetében előfordulhat és sajnos elő is fordul).
8.A nemzeti gazdaságokra való utalás mesze vezet makrogazdasági, közgazdasági témák irányába. De ilyen alapon lehetne reklamálni, hogy a Mercedes gyárat miért Magyarországon építették, miért nem Németországban, miért rontják a német nemzeti gazdaság teljesítményét (de az Audit és az Opelt is említhetném, ha már autós példa jutott eszembe).
10. Melyik link nem jó ?
Egyelőre ennyit
Idézet
 
 
#48 VÁ: Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!Admin 2012-07-24 06:56
Kedves Kritikusan! Kérném pontosítani a megadott linket, mert nem jó... Továbbá jelzem, hogy az, hogy ön a külföldi termékek nemzetközi utaztatásában hisz, az már önmagában nem egy fenntartható vonal. Tudja az a normális, ha nem kell körbeutaztatni a világon az élelmiszert ilyen mennyiségekben, a helyi, akár amerikai termelőket, gyártókat tönkretéve. Tudja ez csak a kereskedőknek az érdeke, nem a nemzeti gazdaságoknak. Várom válaszát a 169 európai riasztásra. Láthatja, hogy nem a levegőbe beszéltem, persze a videó sem csinált képeket mutat a szép Mekongról.
Idézet
 
 
#47 VÁ: Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!Admin 2012-07-24 05:47
Aki továbbra is sárgás, büdös, laza szerkezetű vizenyős halat szeretne enni az kattintson a referencia szóra, ami forrásunk minden közölt riasztásánál ott van, amit ön már nyilván látott. De nem is! Megtaláltam az eredeti oldalt:webgate.ec.europa.eu/.../# Írja be a subject ablakba, hogy pangasius és felül "get results"
169 eredményt fog találni az elmúlt évekből. Nos erről beszél a videó is kedves kritikusok és világ körüli kereskedelem hívők.
Kedves kritikusan! Ön természetesen a külföld érdekeit szolgálja akkor, amikor ezt a rossz minőségű, tápos és sok(169) pozitív mintát produkáló halat támogatja. Ezt ön miért teszi? Mert ha igazságot akar keresni, azt úgy tehetné, ha beküldene mondjuk néhány magyar vizsgálati eredményt. Várjuk segítségét a témában.
Idézet
 
 
#46 VÁ: Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!Kriti Kusan 2012-07-24 00:06
Sajtószoba
A Pangasius

„Először Bostonban a Pangasius

Vietnám első teljesen integrált és GlobalGAP által tanúsított Pangasius tenyésztési és feldolgozási rendszere fog bemutatkozni a jövő hónapban megrendezésre kerülő Nemzetközi Bostoni Seafood (Halászati Termékek) Kiállítás-on.

Vietnám első teljesen integrált és GlobalGAP által tanúsított Pangasius tenyésztési és feldolgozási rendszere fog a jövő hónapban bemutatkozni a Nemzetközi Bostoni Seafood (Halászati Termékek) Kiállítással egy időben megrendezett speciális konferencián, amit a Westin Hotel-ben tartanak.A találóan Green Farms Seafoods (Zöld Farm Halászati Termékek) –nek nevezett egyesülés teljes körű, függetlenül auditált rendszert üzemeltet az ikrától a késztermékig: A késztermék egyedileg fagyasztott, bőr nélküli Pangasius halfilé, amit elsősorban az Egyesült Államokba, ill. Európába exportál.A Pangasius, amit az USA-ban elterjedten „swai”-nak neveznek, egyre népszerűbb az amerikai fogyasztók körében. Múlt évben az Egyesült Államok, megelőzvén az Európai Uniót, a Vietnámban tenyésztett cápaharcsa fajok legnagyobb felvevő piacává vált. 2011-ben 331,6 millió dollár értékben importált Pangasius halfilét, ami egy igen nagymértékű 87,8 %-os növekedés ez előző évhez képest.A Zöld Farm Unió ügyvezetője egy fiatal vállalkozó Quang Tang. Pangasius tenyészete a kambodzsai határhoz közel, Chau Doc tartományban található a Mekong deltájának észak-nyugati részén. Itt a Hau folyó gazdag oxigénben, a terület pedig nem olyan sűrűn lakott, mint a tartomány többi részén, így a tenyésztési és környezeti feltételek ideálisak az akvakultúrához.Tangnak sikerült meggyőznie néhány tenyésztőt arról, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséh ez, így alakult meg a Zöld Farm Unió. A csatlakozott tenyésztők GlobalGAP szerinti auditját Tang állta. A GlobalGAP egyike a legelismertebb nemzetközi mezőgazdasági minőségbiztosít ási rendszereknek.A Zöld Farm Uniónak 150 hektárnyi tenyésztési területe van, amely kb. 5000 tonnányi Pangasiust termel ki évente, amiből egyébként Vietnámban jelenleg hiány van.A Zöld Farm halait GlobalGAP tanúsítvánnyal rendelkező beszállítóktól vásárolt táppal etetik, továbbá az unió saját keltetőt üzemeltet, így a tenyészhalak, melyek az ikrát biztosítják az ivadékoknak szintén tanúsítottak.

Vietnámban a keltetők állami tulajdonban vannak. A keltető megvásárlása szükséges lépés volt ahhoz, hogy az Zöld Farm Unió tenyészeteibe csak a GlobalGAP rendszer részét képező ivadékok kerüljenek.Az rendszer utolsó lépése annak biztosítása, hogy a halak feldolgozása a GlobalGAP-ben meghatározott „jó gyártási gyakorlat” szerint történjen. A Zöld Farm azon főbb feldolgozókkal kötött szerződést, akik vállalták, hogy üzemüket a GlobalGAP előírásai szerint korszerűsítik. A feldolgozóknál a Zöld Farm saját emberei végzik a minőségellenőrz ést, biztosítván az előírt szabványnak való megfelelést.Az „ikrától a filéig” termelési folyamat nemzetközi szabványoknak való megfeleltetése igen költséges. A GlobalGAP első szakaszainak bevezetés is majd 30 000 amerikai dollárnyi befektetést igényel farmonként.Az Egyesült Államok és Európa piacai ugyanakkor elvárják, hogy az asztalukra kerülő halfilék meghatározott minőségi szabványok szerint üzemelő, és egészséges ökológiájú tenyészetből kerüljenek ki, különösen a Pangasius esetében, melynek számos negatív „reklámja” volt az utóbbi időkben. Éppen ezért a nagy szupermarket és élelmiszerlánco k megkövetelik, hogy a haltenyésztési és -feldolgozási folyamatok független auditorok által legyenek tanúsítottak.A Zöld Farm ennél előrébb jár egy lépéssel, mert a termelési ciklus valamennyi szakaszát összekötötte, és egyenként tanúsíttatja mindegyiket.A Pangasius hal még a jelenleginél is nagyobb piaci lehetőséget tartogat magában arra, hogy megfizethető „fehérhúsú” hal forrássá váljék. De ehhez a vietnámi ipar valamennyi szektorának együtt kell működnie, biztosítván a Pangasius hal makulátlan image-t. A Zöld Farm által létrehozott és üzemeltetett integrált és tanúsított működés jó példaként szolgálhat a vietnámi iparnak a jövőben.”

forrás:

www. seafoodsource.com/newsarticledeta il.aspx?id=14406

publikálva: 2012. február 27.

szerző: Mike Urch

Mint a cikkből látszik, a pangasius tenyésztés óriási projektté nőtte ki magát, és mint ilyen nyilván jelentős piaci átrendeződést eredményez. Aligha csodálkozhatunk tehát azon, hogy mindez sokak érdekeit sérti.
Idézet
 
 
#45 VÁ: Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!Kriti Kusan 2012-07-24 00:00
Napok óta ijesztgetik a világot a Vietnamból származó, rendkívül olcsó harcsaféle mérgező hatásával. A Mokkában Dr. Dömöki Lívia élelmiszer-szakértő és Tóth Bernadett dietetikus a Mokkában igyekezett csillapítani a kedélyeket, ugyanis amint egy élelmiszer átlépi az Unió határát, ellenőrzésnek vetik alá, tehát ha valóban mérgező lenne a pangasius, azt idejekorán észlelték volna a szakemberek.
TEHÁT: BETILTOTTÁK ?????
Idézet
 
 
#44 VÁ: Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!Kriti Kusan 2012-07-23 23:55
Drága Igazságkereső és Drága Topicgazda!
Semmi közöm a halimporthoz.
És tessen megmutatni, hogy hol vagdalkoztam.
Ha valakinek semmi érdeke nem fűződik valamihez, attól még egyáltalán nem biztos, hogy az adott témában igaza van. Kérdéseimre, felvetéseimre valós választ nem kaptam.Nem találtam olyan anyagot, mely szerint a hatóságok bármelyik európai országban betiltották volna pangasius forgalmazását (nem úgy, mint a jelzett magyar paprikáét). Nem állítom, hogy a pangasius minden szállított tétele jó és finom. De azt sem bizonyította senki, hogy minden szállított tétele rossz minőségű. Nem túl régen jó néhány magyar legális és illegális húsfeldolgozót számoltak fel, illetve büntettek meg lejárt szavatosságú és rossz minőségű húsáruk előállítása és forgalmazása miatt. De ez sem jelenti azt, hogy minden magyar húskészítmény rossz minőségű.
Idézet
 
 
#43 VÁ: Ne egye a Pangasius fagyasztott tápos halat!Kriti Kusan 2012-07-23 23:42
Egy másik blogból:
"Sziasztok!
Véletlenül keveredtem a blogodra és olvastam a pangasius halról irtakat. Megnéztem a filmet is és én is nézegettem oldalakt. Ezt találtam:
worldwildlife.org/.../...
Az oldalt elovasva, a videot megnézve egyre jobban az az érzésem, hogy az "egyél magyar halat" kampány keretében indult el a lejárató kampány a pangasiusról. Mert ugye egyre többen vették.
Én Norvégiában élek, ahol köztudottan rengeteg halat esznek. Mégsincs rossz híre a pangasiusnak. Pedig igen szigorú előíírások vannak az élelmiszerekre.
Még egy megjegyzés, nehogy azt higgye valaki, hogy otthon a haltenyészetekb en nem etetik mindenfélével a halakat. A tatai tóban pl. hosszú évekig nem lehet fürdeni, a haltenyésztés miatt. A tófarokban százszámra hozták teherautókkal a tápot....
Nézzétek meg a WWF oldalát, aztán döntsétek el, hogy esztek-e pangasiust ezután vagy sem."
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Egészségvédő cikkeket kérek!

tudatos


Iratkozzon fel híreinkre!

Hirdetés

Stat

Legutóbbi vélemények

Szavazás

Legyen magyar non-profit bank?