Pannon-info.hu az igazságosságért

Egészséggel, társadalommal, magyar problémákkal foglalkozó blog-magazin

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Az LDL koleszterinszint csökkentése

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwittervipstart.hu

fokhagyma_osziGondoltam összefoglalom az interneten található anyagokat a koleszterinszint csökkentés témájában. Én főleg a természetes megoldásokat fogom javasolni, mert nem vagyok gyógyszer ügynök és hiszem, hogy lehet természetesen anyagokkal is csökkenteni a magas koleszterinszintet.Legfőképpen táplálkozással és mozgással! Koleszterincsökkentő élelmiszerek itt!

Új fegyver az LDL rossz koleszterin elleni harcban: vörös szőlőmagolaj!szolomagolaj_700

Az összesített koleszterinszint (HDL + LDL) az összes zsírszállító fehérje töménységét határozza meg a vér literére számítva mmol/liter mértékegységben.

ParaméterNormálisHatárértékKóros
Össz-koleszterinszint 5,2 alatt 5,2-7,0 7,0 fölött
LDL koleszterin 3,4 alatt 3,4-4,2 4,2 fölött
HDL koleszterin 1,7 alatt 1,7-2,3 2,3 fölött
Trigliceridszint 1,42 fölött 0,9-1,42 0,9 alatt

A koleszterinszint nagyságrendjétől függően különböző súlyosságú állapotokat különböztetünk meg. A koleszterin a szervezetben két forrásból származik. Egy része kívülről, a táplálékkal jut be (20-25 %), a koleszterin másik részét a szervezet maga készíti(75-80%). Tehát a koleszterin szintjét kétféleképpen lehet csökkenteni: egyrészt a táplálék koleszterintartalmának csökkentésével, másrészt a belső szintézis gátlása útján.

jomagyar_reklamMindkét forrásból származó koleszterin csökkenthető gyógyszerrel és gyógyszer nélkül is, általában a két módszer kiegészíti, de nem helyettesíti egymást. Az sem mindegy, hogy melyik koleszterint csökkentjük. A laborvizsgálat során rendszerint meghatározásra kerül az össz-koleszterinszint és a HDL ("jó") koleszterinszint. Ez utóbbit nem csökkenteni, hanem inkább növelni szükséges, míg az LDL ("rossz") koleszterint minél alacsonyabb szintre célszerű csökkenteni.
 

Étrend

Magas koleszterinszint esetén naponta maximum 300 mg koleszterin bevitele javasolt, miközben átlagos "magyaros" táplálkozás mellett 500-700 mg-t fogyasztunk.

A vegetáriánus étkezést folytatók alacsonyabb koleszterin szinttel rendelkeznek, mint a húsevők, mivel ők kevesebb állati zsiradékot juttatnak a szervezetükbe.

A zabkorpa és a lenmag például első osztályú koleszterinszint csökkentő élelmiszer. Mind megelőzésre, mind a koleszterinszint csökkentésére nagyon jó a fokhagyma és az omega-3 zsírsavak, melyek többek közt a lazacban és más hidegtengeri halakban találhatók meg.

De ha nem sikerült gyökeresen megváltoztatni az étrendet, akkor van egy kényelmesebb megoldás is. 

A lenmagolaj tartalmazza mindkét omega-3 zsírsavat, az alfa-linolénsavat és a linolsavat, illetve az omega-6 és omega-9 zsírsavakat is. Erősíti a szívet, valamint az ér-és idegrendszert. A koleszterin szintet kisebb mértékben, míg a trigliceridszintet jelentősen csökkenti.

A fokhagyma hatóanyagai mérséklik az LDL koleszterinszintet, és növelik a HDL koleszterin koncentráció szintjét. Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz, értágító és természetes vérnyomáscsökkentő is egyben, valamint antioxidáns, gombaölő, antibiotikum jellegű táplálék. Egy igazi csodaszer!

Az ennivaló koleszterinszintjének csökkentésével nagy mértékben, 15-20%-kal is csökkenthető a koleszterinszint. Koleszterint kizárólag az állati eredetű táplálékok tartalmaznak, koleszterincsökkentő diétában ezek arányát célszerű csökkenteni, állati zsiradékok helyett növényieket alkalmazni, de semmiképpen nem ajánlom persze a finomított étolajat vagy a margarint. A táplálék növényi rosttartalmának növelése csökkenti a koleszterin felszívódását a bélből.
Különösen a vízben oldódó növényi rostok, mint pl. a zab rostjai kedvezőek ilyen szempontból. Szintén a koleszterin felszívódását csökkentik a növényekben található, koleszterinhez hasonló szerkezetű molekulák, a sztanolok és szterolok, közös néven fitoszterinek. Természetes állapotban a növényekben is kis koncentrációban vannak jelen, de adalékként alkalmazzák őket egyes élelmiszerekben.
Nemcsak az számít, hogy össz-koleszterinszintünket csökkentsük, az érelmeszesedés szempontjából sem közömbös, hogy a HDL és az LDL koleszterin milyen arányban van jelen a szervezetben, és a trigliceridszint is számít. A megfelelő arányok elérésében a telítetlen (kettőskötéseket tartalmazó) zsírsavak vannak segítségünkre. Különösen hasznosak az úgynevezett omega-3 és omega-6 zsírsavak, ahol az elnevezés a kettőskötés pozíciójára utal. Ilyen zsírsavak a növényi olajokban (pl. lenmag, szója, repce, olajos magvak) és a halolajokban fordulnak elő. Heti 2 alkalommal történő halfogyasztás már jelentősen csökkenti az érrendszeri betegségek rizikóját.
hidegen_sajtolt_etolajA HDL-koleszterin és a trigliceridszint szempontjából az ételek szénhidrát összetétele is számít. A gyorsan felszívódó szénhidrátok a "jó" koleszterin szintjét csökkentik, míg a trigliceridét emelik, míg a teljes kiőrlésű gabonafélék és a durumlisztből készült ételek fogyasztása ezeket kedvezően befolyásolja.

Tehát a következő ételek fogyasztása ajánlott :
1. zöldség,gyümölcs,
gabonafélék korlátlanul fogyaszthatók
2. hal, főleg tengeri halak
3.főzéshez hidegen sajtol étolaj
4. vörös hús helyett csirke-pulyka
5. elhízásnál az összkalóriabevitelre is ügyelj
6. vörösbor fogyasztása

7. Méz és fahéj

8. rengeteg magyar fokhagyma fogyasztása

A méz és fahéj eléggé tömény keverékéről ódákat zengenek egyes források: Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 2003-ban kezdeményezett kutatást a fahéj és 2-es típusú cukorbetegség, illetve a koleszterin szint kapcsolatának feltárására. A vizsgálat nem várt sikert hozott a betegek életében. A 40 napon át rendszeres fahéj tartalmú tabletta szedésének köszönhetően a vérben lévő triglicerid és a glükóz, illetve a káros LDL koleszterin szint egyaránt közel 30 százalékkal csökkent a résztvevők körében. Hoppá! Mégsem a gyógyszer a legjobb?
 

Életmód

Az életmód talán a legfontosabb véleményem szerint: A rendszeres testmozgás, edzés eleve megelőzi a koleszterinszint megemelkedését, de a koleszterinszint csökkentésében is segít. Ne csodálkozzanak azok, akik ülő munkát végeznek, hogy ők az 1. számú rizikócsoport koleszterin tekintetében. Ha korunk, fizikai állapotunk nem teszi lehetővé az intenzív edzéseket, akkor marad a séta és a mellúszás, kerékpározás, persze nem versenytempóban.

Ha még erősek és fiatalok vagyunk, nem kell megijedni egy maratoni futásra való felkészüléstől sem.

 

ParaméterNormálisHatárértékKóros
Össz-koleszterinszint 5,2 alatt 5,2-7,0 7,0 fölött
LDL koleszterin 3,4 alatt 3,4-4,2 4,2 fölött
HDL koleszterin 1,7 alatt 1,7-2,3 2,3 fölött
Trigliceridszint 1,42 fölött 0,9-1,42 0,9 alatt

Idősebb korban ennél valamivel magasabb értékek is normálisnak tekinthetők. Fogamzóképes nőknél a HDL érték az átlagosnál magasabb. A 6,5 mmol/liter koleszterinszint esetén már kétszeres a szív- és érrendszeri megbetegedések esélye. 7,8 mmol/liter koleszterinszint már háromszoros kockázatot jelent.Persze ezeket a számokat ne vegyük készpénznek... 

Vélemények  

 
#9 VÁ: Az LDL koleszterinszin t csökkentéseLakatos Judit 2013-03-08 08:33
59 éves vagyok és 54kg.Tehát sovány!!! 1 hete készült el a laborleletem. Az össz. koleszterinem:5 ,8 a HDL:1,28 az LDL(a rossz):4,24, tehát ez is kicsit sok, éppen a határon van. Alig eszem margarint,olaja t. Disznót, marhát, zsírt, szalámit, kolbászt, szalonnát (imádom őket) de nem ehetem. Szeretnék hízni!!! Ezek után mit egyek???
Idézet
 
 
#8 VÁ: Az LDL koleszterinszin t csökkentéseTápai János 2013-01-17 17:21
Nekem az a tapasztalatom, hogy akinek lassú az anyagcseréje, annak magas a koleszterin szintje. Nekem volt 14-es (tizennégy!) triglicerid szintem. Ekkor gyógyszert kaptam a csökkentéshez. Miután lecsökkent 2,5-re rátaláltam a kiwi gyümölcs kivonatára, amit 3 hónapig ittam reggelente. Beindította az anyagcserémet és három hónap után testmozgással egybekötve és fogyva 10 kg-ot, most rendben vannak az értékeim. Ahogy egy autót is karbantartással lehet sokáig használni, úgy a testünket is karban kell tartani.
Idézet
 
 
#7 VÁ: Az LDL koleszterinszin t csökkentéseVajas József 2012-09-20 14:30
A zabot csak olyan mondja aki nem ért hozzá,és nem próbálta.3 hónapos zab diétát csináltam az eőíirásokat betartva, már nyerítettem a koleszterinem meg emelkedett.Javaslom mindenkinek!Olv assa el Prof. Horváth István antigénről szóló előadását!Ezek a koleszterinről írt szővegek a gyógyszergyárak álltal előírt mesék.Tessék kipróbálni a paleolit étkezést a tények makacs dolgok!
Idézet
 
 
#6 VÁ: Az LDL koleszterinszin t csökkentéseAdmin 2012-07-21 19:21
Kedves Katalin!

Úgy van, mint az élet minden területén. Nem egy esetből kell levonni a következtetést, hanem a nagy számok elve alapján.Milyen sokan mondják - persze dohányosok - "az egyik rokonom vagy ismerősöm 85 évesen halt meg és erős dohányos volt".. Persze vannak ilyen erős szervezetű egyedek, de ha nagy számú esetet vizsgálunk, akkor kiderül, hogy a dohányosok átlagéletkor min. 10 évvel alacsonyabb. A fogyás egy dolog, de nem árt mozogni is többet: az ember - mint minden emlős - mozgásra, fizikai munkára született, nem arra, hogy irodában vagy otthon üljön és ne dolgoztassa a keringését, izmait, ízületeit, csontjait.
Üdvözlettel:Zal án
Idézet
 
 
#5 VÁ: Az LDL koleszterinszin t csökkentéseRózsa Katalin 2012-07-21 16:50
Azt mondják,lekell fogyni elsősorban és rendeződik a koleszterin szintje.Férjem 30 kilót fogyott és magas maradt a koleszterinje.???Gyógyszer szedésével igaz lement neki.De hát akkor most hogy is van ez?
Idézet
 
 
#4 Kiss József 2011-11-13 17:10
Lenkei nézeteit osztom a koleszterin hisztéria kapcsán. Koleszterinlera kódást mindig az érfal sérülése előzi meg.Az érfal a kevés c vitamin miatt sérül mert nem tud regenerálódni.
Idézet
 
 
#3 Admin 2011-11-04 15:11
Kedves Pál,
ajánlom figyelmedbe a másik cikkünket a koleszterinről. A mozgás nem minden, az ételek minősége és párosítása is fontos. Itt a cikk:http://pannon-info.hu/egeszseg/14-egeszseg/189-az-elhiresuelt-koleszterin-kerdes-
Üdvözlettel:Zal án
Idézet
 
 
#2 Győrki Pál 2011-11-04 09:48
Én már 4 éve kondizom napi rendszerességge l amellett futok is és biciklizek. Most pár napja kiderült hogy megnőtt a koleszterin szintem, és így már kezdek kételkedni hogy a testmozgás segít a koleszterin szintnövekedés megelőzésében.
Idézet
 
 
#1 Mátyás Melinda 2011-07-28 19:02
Én is a természetes gyógymódnak vagyok a híve. Köszi a konkrét javaslatot! M Melinda
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Egészségvédő cikkeket kérek!

tudatos


Iratkozzon fel híreinkre!

Hirdetés

Stat

Legutóbbi vélemények

Szavazás

Legyen magyar non-profit bank?